Wat als je kind een klauteraar is?

klauteraar

Mijn kind was een echte hogeschool klauteraar..Heb jij ook zo’n peuter die binnen de kortste keren doorheeft dat hij via een stoel makkelijk van de tafel af komt?

Wat deed hij op de tafel, vraag je dat?? Nou vanuit de kinderstoel is dat echt een heeel koud kunstje!Om jullie gelijk maar gerust te stellen: Mijn klauteraar is een keer gevallen: een buurmeisje duwde hem van de trap..

Maak je dus niet al te ongerust als die van jou een klauteraar eerste klas is. Meestal voelt een dreumes heel goed aan wat ze wel en wat ze niet kunnen.
En mij klauteraar kon ook heel hard gillen. Dan wist ik dat hij ergens zat waar hij niet vanaf durfde.

Tips om te overleven met een klauteraar

Als je een kind hebt, die je dit soort kunstjes levert, stress dan niet, go with the flow…
Probeer veel spelletjes te doen, waarbij je mag klimmen en klauteren. Maak obstakels van lage tafels en dikke oude kussens. Kussens van de bank zijn daar heel geschikt voor. Kratjes zijn ook geweldig klimmateriaal. En als ze wat ouder zijn: hang een touwladder ergens.Ik kende een knul die een touwladder aan zijn hoogslaper had hangen. Goed voor twee keer klimmen per dag!

Doe ze zo snel mogelijk op atletiek, gym of maakt niet uit. Als ze maar lenig moeten zijn. Dus nee!! Niet op voetbal of hockey ( zijn ze trouwens nog veel te klein voor) Maar op een sport waar veel bewogen wordt! ( ballet bijvoorbeeld, ook prima voor kleine beweeglijke jongens!) Kijk naar zaken als muziek en beweging of baby zwemmen.

Een klauteraar verbieden te klauteren, dat is het zelfde als een vis verbieden te zwemmen.. Dat gaat niet werken. Leer je kind zoveel mogelijk niet alleen omhoog maar ook omlaag te klimmen. Dussss…. Pluk hem niet van die boekenkast af, maar laat zien hoe je beneden komt.

Kijk je huis rond met ogen van je klim-kind. Waar zou hij zich aan vasthouden, optrekken, wat zijn mooie opstapjes? ( de kruk van een kastje….heel mooi opstapje )
Haal weg wat je echt gevaarlijk vind, en laat de rest maar gewoon gebeuren.

Nog een tip, tot besluit en om het af te leren.Zeg tegen een klauteraar niet :NIET KLIMMEN !! ze gewoon : VOETEN OP DE GROND!!

Wanneer noemen we het jokken en wanneer is het liegen

14 antwoorden
 1. C. zegt:

  Whahaha alsof dit over de jongste en middelste hier gaat
  En idd meestal gaat het goed maar soms levert het een buil of blauwe plek op. En mij grijze haren..

  Beantwoorden
 2. Margo zegt:

  Onze oudste was ook een echte klauteraar. Zat al boven aan de trap voor ie kon lopen (bij de oppasmoeder die dacht dat ze nog even kon wachten met dat traphekje). Enne bij klimmen hoort ook springen. Allemaal goed gegaan.
  Het grappige is dat nummertje twee helemaal niet zo’n klauteraar was. Als vierjarige Max met veel bravoure van de tafel sprong, kroop nummertje twee met evenveel enthousiasme heel voorzichtig naar beneden.

  Beantwoorden
 3. nicole orriens zegt:

  Ik zou inderdaad kijken of er een sport of activiteit is waar een klauteraar zich lekker kan uitleven. En dan in het gewone dagelijks leven, voor de veiligheid zeggen dat het daar niet mag.

  Beantwoorden
 4. Daisy de Vos Burchart zegt:

  Hahaha heel herkenbaar! Hier ook een die mij zelfs als klimpaal ziet :p

  Maar de tips die je deelt zijn echt handig! Denk dat veel ouders er wel wat mee kunnen!

  Beantwoorden
 5. Karin zegt:

  oeps, je hebt het over mij, denk ik… Ik heb het nog altijd niet afgeleerd trouwens. Toen de man van de keukens zich verwonderd afvroeg hoe ik in hemelsnaam nog bij de bovenste kastjes kon komen als ik die muur van kastjes zou nemen die ik wilde, keek ik hem raar aan. Nou, gewoon, dan stap ik op het aanrecht. Rare mensen hoor, die niet op vensterbanken, aanrechten, tafels of banken gaan staan als ze ergens bij willen… 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *