dreumes 17 maanden

De ontwikkeling dreumes 17 maanden: Je kind wordt steeds zelfstandiger en kan steeds meer. Is het al tijd om zindelijk te worden. Je dreumes hecht aan gewoontes en herrinert je daar ook aan.

De ontwikkeling van je dreumes  17 maanden: zelfstandig worden

Je dreumes wordt steeds zelfstandiger en dat zie je op veel verschillende manieren. Hij kan zijn eigen sokken uittrekken en zijn luier (helemaal zelf uitkleden komt later en aankleden komt nog later), maar hij kan al wel zijn eigen tanden poetsen, hoewel…hij kan al heel goed op een tandenborstel kauwen, dus nog een beetje hulp heeft hij wel nodig.

dreumes 17 maanden

Zindelijk worden

Maar met zoveel vooruitgang begin je je toch af te vragen: komt zindelijk worden eraan? Dat is een lastige vraag, want er bestaat geen magische leeftijd waarop een kind zindelijk kan worden, sommigen kunnen het ergens tussen de 18 en 24 maanden. Veel ouders beginnen er pas mee als hun kind 2 ½ is, wanneer de controle over de blaas wat betrouwbaarder wordt. En sommige kinderen worden pas zindelijk als ze 3 of zelfs bijna 4 jaar oud zijn. Het volgende lijstje, kan je enig inzicht geven of je het zindelijk worden zou kunnen starten, maar een garantie geeft het echt niet!

Kan mijn kind zindelijk worden, waar moet ik op letten:

Lichamelijke kenmerken van je dreumes:

 • heeft genoeg coördinatie om goed te lopen en zelfs te rennen
 • plast een behoorlijke hoeveelheid per keer en heeft droge periodes van tenminste 3 of 4 uur (dat betekent dat de spieren in zijn blaas stevig genoeg zijn om de urine vast te houden)
 • poept stevig en op gezette tijden

Gedragskenmerken van je dreumes:

 • kan 2 tot 5 minuten rustig blijven zitten
 • kan zelf z’n broek naar beneden doen en weer ophalen
 • is geïnteresseerd in wat anderen op het toilet uitvoeren
 • geeft aan dat hij moet poepen door te kreunen, gaan zitten, of het zeggen)
 • wil erg graag zelfstandig zijn
 • is er trots op als iets in het potje beland
 • is over het algemeen in een mee-werkende fase

Cognitieve kenmerken:

 • kan simpele opdrachten als: “pak dat boek” etc. begrijpen en snapt dat hij dingen moet terug leggen waar ze vandaan komen
 • kan aan de signalen van z’n lichaam herkennen, dat hij “moet “
 • en kan je dat vertellen.

dreumes 17 maanden

 wat kan je nog meer verwachten van de ontwikkeling dreumes 17 maanden?

 Emoties

Je zult verbaasd zijn door de kracht van je kinds voorkeuren. Nu al met de ontwikkeling van je dreumes van 17 maanden kunnen dreumesen heel luid en duidelijk zijn over wat ze wel en niet willen doen, willen eten en willen aantrekken. Sommige kinderen verbazen je met een heel andere kracht: slaan, vooral wanneer ze zich gefrustreerd voelen. En het meest voor de hand liggende doelwit ben jij! Het klinkt misschien heel vreemd, maar het is eigenlijk een teken van vertrouwen. Een 17 maanden oude dreumes weet heel goed dat jij de veiligste persoon op de wereld bent om aan te laten zien hoe erg hij uit zijn doen is.

ontwikkeling dreumes 17 maanden

Wat kan je doen als ouder.

Je zult merken dat er momenten zijn waarop je kind bewust ongehoorzaam is. Jij zegt: niet aan die vaas komen, je dreumes kijkt je aan, en…trekt er een bloem uit. Jij weet dat hij je heel goed heeft begrepen, maar in plaats van er een strijd van te maken doe je er slim aan, hem te negeren wanneer dat maar enigszins mogelijk is.

Gewoontes

Wees niet verbaasd in deze fase dat, als je een onderdeel van het naar bed brengen overslaat, je dreumes je daaraan herinnert. Dreumesen zijn dol op vaste gebruiken en kennen elk onderdeel ervan. Zelfs nu al kunnen dreumesen er op staan dat bepaalde rituelen worden gevolgd, die voor jou gevoel nergens op slaan. Zo kan hij er bijvoorbeeld op staan, dat je, als je hem hebt ingestopt, ook zijn beer toedekt, en wel met dat ene dekentje en vooral niet die andere. Of hij wil z’n melk uit dat ene kopje drinken en nergens anders uit, of hij wil een hele tijd alleen maar pap voor zijn ontbijt. Hoewel niemand begrijpt waarom je kindje dat nu wil, begrijp je als ouder iets anders wel: routine helpt om de wereld voorspelbaar te houden.

ontwikkeling 17 maanden

Ontwikkeling dreumes 17 maanden: niet meer verlegen!

Met 17 maanden zijn de meeste dreumesen niet meer verlegen voor vreemden. Dat is echt wel ene van de leukere dingen in de  ontwikkeling dreumes 17 maanden. In de supermarkt kunnen ze vrolijk iedereen begroeten die ze tegenkomen, ineens wil hij best naast de leidster van de peuterspeelzaal zitten. Pappa en mamma zijn nog steeds de allerbelangrijkste personen in zijn leventje, maar hij begint sociale contacten te leggen. Hij kan nu ook een band aangaan met mensen die hij vaak ziet.

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 18

Lees ook eens: peuter gedrag dat iedereen herkent

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *