De ontwikkeling van je dreumes van 16 maanden

De ontwikkeling van je dreumes van 16 maanden; een dreumes met ambitie en de ontwikkeling van de fijne motoriek.

De emotionele ontwikkeling van je dreumes van 16 maanden

Opeens kan je dreumes enorm schrikken van geluid. Hij kan plots gaan huilen en schreeuwen en zelfs wegduiken bij een heel gewoon geluid zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, een sirene of een ballon die knapt. Gewoon rustig geruststellen is het beste: “nou zeg, dat was een harde knal”, is voldoende. Leer hem anders zijn handen over zijn oren te leggen. Dat kan hem het gevoel geven dat hij controle over de situatie heeft.

Je hebt naar je baby gekeken vanaf de dag dat hij geboren werd, en je hebt al een heleboel begrepen over de manier waarop hij reageert op de wereld om hem heen. De manier waarop hij reageert als hij 16 maanden is, vertelt je een heleboel over de manier waarop hij zal reageren als hij wat ouder wordt. Heel boeiend om te zien hoe er langzamerhand een mensje  tevoorschijn komt met heel eigen kenmerken en karakter eigenschappen

ontwikkeling dreumes 16 maanden

Je kind kan heel makkelijk en flexibel zijn. Of meer behoefte hebben aan vaste gewoontes en gebruiken en duidelijke waarschuwingen dat er iets gaat veranderen. (Dat kan al iets eenvoudigs zijn als het avondeten).

Let goed op wat voor jouw kind het beste werkt, jij kent hem beter dan welk boek ook. Als je kind bijvoorbeeld op z’n best is als hij iedere middag een flinke periode slaapt, zorg er dan voor dat hij dat kan doen. Als hij teruggetrokken is in nieuwe situaties, geef hem dan wat tijd en vraag hem niet direct onbekenden een handje of een kusje te geven. Je kind heeft jou nodig om zich op zijn gemak te voelen. Door te respecteren wat hij nodig heeft, help je hem om te gaan met de wereld om hem heen. En zal je zien dat hij steeds meer durft…

Vaak kun je je kind helpen om de situatie voor hem zo prettig mogelijk te maken. Maar dat betekent echt niet dat je alle narigheid en tegenvallers kunt voorkomen. Dat hoeft ook niet. Je kind zal heus nog steeds wel eens in tranen zijn en een driftbui krijgen. Dat hoort gewoon bij het opgroeien.
Wat zeg ik: dat hoort bij het leven….

ontwikkeling dreumes 16 maanden

Ambitie

Je dreumes onderzoekt de wereld nog steeds op de manier zoals hij dat de afgelopen maanden deed: willekeurig alles wat in z’n buurt ligt vastpakken, in z’n mond stoppen, er mee op de vloer slaan, van alle kanten bekijken. Maar je zult merken dat hij grotere uitdagingen begint op te zoeken.

Hij weet dat hij kan lopen, dus wil hij nu lopen met bagage, een doos blokken, bijvoorbeeld. Hij weet dat hij op de bank kan klimmen, dus duwt hij een stoel naar de keuken om bij het aanrecht te kunnen, zodat hij eens kan bekijken wat daar te vinden is. Als je het al niet gedaan had: nu is het dus echt de tijd om je huis kindveilig te maken!!
Vergis je niet: ik kon ooit mij zoon net op tijd redden, toen hij ontdekte dat je via de kinderstoel, over de tafel naar de grond moest kunnen komen.
De volgende dag liet hij zich boven een stoel zakken. Dat ging wel.

Motorische ontwikkeling: fijne motoriek

Je dreumes is met 16 maanden beslist handig te noemen, hij kan al meerdere blokken op elkaar zetten en… echt leuk, ze onmiddellijk weer omgooien. Wanneer je voorleest, zal hij beslist zelf de blaadjes willen omslaan, en dat begint nu aardig te lukken. Als je hem een potlood geeft, weet hij waarschijnlijk precies wat hij daarmee kan. Alleen pas op, tekenen kun je dus overal! Op boeken, kranten, stoelen tafels en muren. Dus als er getekend gaat worden, blijf in de buurt!

Vingerverf is op deze leeftijd natuurlijk helemaal het einde. Neem een klein beetje vingerverf en laat je dreumes zien hoe hij dat met z’n vinger over het papier kan uitsmeren!
En zorg voor een grote rol behangpapier, dan blijft je vloer misschien gespaard

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 17

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *