De ontwikkeling van je dreumes van 23 maanden

De ontwikkeling van je dreumes van 23 maanden: je kind leert nu wel 10 woorden per dag, de taal ontwikkeling gaat ineens snel! Je dreumes loopt steeds beter en heeft plezier in  loop en trekbeesten. Tenslotte vergeet het niet: bijna jarig!

ontwikkeling dreumes 23 maanden

Taalontwikkeling

Je kind leert nu wel 10 woorden per dag! Wat kun je nu verwachten bij je dreumes:

  • 2 tot 4 tot meer woordzinnen
  • Eenvoudige liedjes zingen
  • Eenvoudige opdrachtjes begrijpen
  • Persoonsaanduidingen gebruiken, hoewel meestal niet helemaal goed (dus Mij doen, ipv ik doen of Jack doen ipv ik doen)
  • Woorden herhalen die hij in een gesprek opvangt
  • Namen van mensen, dingen en lichaamsdelen weten.
ontwikkeling dreumes 23 maanden

Groeien.

In vergelijking met vorig jaar lijkt het wel of je kind heel langzaam groeit. Gemiddeld verdubbelt een kind in het eerste jaar van z’n leven z’n geboortegewicht, maar komt maar een paar kilo aan in z’n tweede jaar. Zo ondertussen lijkt je kind ook niet meer op een baby. Hij staat recht overeind, hij beweegt, hij is actief en het babyvet begint weg te smelten. De manier waarop hij beweegt, is ook veranderd. De schommelende (waggelende) loop van een baby is veranderd in een elegantere meer gecoördineerde beweging. Tegen de tijd dat ze twee jaar worden, kunnen de meest kinderen ook een loop-beest achter zich aantrekken, dingen dragen en ze beginnen te rennen.

Veiligheid in huis

Dit is een goed moment om weer eens kritisch te kijken naar de veiligheidsmaatregelen in huis. Je dacht dat je huis wel kindveilig was, maar elke nieuwe periode brengt nieuwe gevaren met zich mee, want je kind wordt steeds groter, sterker en ondernemender!

De beste manier om gevaren in je huis in te schatten blijft je huis op ooghoogte van je kind te bekijken. En hou er rekening mee, je dreumes komt op plekken die je niet voor mogelijk houdt. Hij kan op stoelen en tafels klimmen, vuilnisbakken open maken, en razendsnel in de buurt komen van het vijvertje in je tuin. Word je al wanhopig?

Het goede nieuws is, dat je kind nu heel goed in staat is om de betekenis van het woord NEE te begrijpen. Toen hij kleiner was was de enige oplossing hem op te pakken en uit de gevarenzone te halen. Dat is nog steeds een heel verstandige manier, maar nu kun je ook woorden gaan gebruiken. Zet je aller- serieuste stem op en zeg NEE, als ze de cd-speler proberen te openen of je boeken uit de boekenkast gooien. Maar probeer het gevaar zoveel mogelijk te beperken. Stop messen en medicijnen op plekken waar ze echt niet bij kunnen.

ontwikkeling dreumes 23 maanden

Wat gebeurt er verder  in de ontwikkeling van dreumes van 23 maanden

Jarig!

Deze maand wordt je kind 2 jaar. En dat wil iedereen vieren. En terecht, want 2-jarigen vinden het prachtig. Taart, kaarsjes, ballonnen, cadeautjes, het is allemaal even leuk. De schaduwkant is dat het op deze leeftijd ook nog heel makkelijk teveel kan worden. Dus let op het aantal gasten en het geluidsniveau als je niet wil dat je kind helemaal overstuur raakt van z’n eigen verjaardag.

Het meest succesvolle verjaardagsfeestje voor een 2-jarige is klein, eenvoudig en kort. Een algemene vuistregel is dat er evenveel kinderen komen als het kind oud wordt. Dat betekent dus twee kinderen van dezelfde leeftijd op z’n partijtje. En dat partijtje hoeft echt geen dag te duren! Hele simpele dingen: bellen blazen, schommelen, zijn voor 2-jarigen echt het toppunt van feest.

ontwikkeling dreumes 23 maanden

Een slimme tijd voor het partijtje is tussen het middagslaapje en het avond eten. Zorg ervoor dat de feestelijkheden tegen het avondeten echt voorbij zijn, zo geef je alle kinderen de tijd om bij te komen en rustig te eten en te gaan slapen. Een stel oververmoeide en huilende kinderen is geen leuk eind van een feestje. Vind je het zelf wat al te simpel? Troost je, er komen nog een heleboel verjaardagen.

lees verder je peuter met 24 maanden

meer info

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *