De ontwikkeling van je dreumes van 18 maanden

De ontwikkeling van je dreumes van 18 maanden: de tijd van de favoriete ouder breekt aan.  Gedragen worden is soms nog fijn voor je dreumes.  En is het al tijd voor een groot bed? De taalontwikkeling gaat razendsnel.

Lichamelijke ontwikkeling  dreumes 18 maanden

Groeispurt

Je kunt zo rond maand 18 een spurt in de fysieke ontwikkeling van je dreumes waarnemen. We kunnen wel zeggen: hij wordt een echt mens. Hij staat stevig op zijn beide beentjes, is dol op klimmen – vooral over je meubels –  en kan al een bal onderhands gooien. Het lukt hem ook een voorwerp in gedachten te houden, dat al lang uit het zicht is verdwenen. Maak er gebruik van en speel verstoppertje met een geliefd speelgoedje. Dat vind een dreumes erg leuk om te doen en is een goede geheugen training. Zie hiervoor eventueel ook dit spelletje
Een kind van anderhalf jaar heeft gemiddeld maat 86, maar dat is een gemiddelde…

dreumes 18 maanden

Er zullen dagen zijn dat zijn energie meer is dan jij aan kan. En jij eigenlijk degene bent die om  7 uur naar bed wil...

Emotionele ontwikkeling van dreumes 18 maanden:

een favoriete ouder

Als het jou of je partner nog niet is overkomen, gaat het nu snel gebeuren. Op een dag ben JIJ de beste vriend van je dreumes. De volgende dag word je aan de kant gezet en alleen je partner kan er nog mee door.

Dat kan je raken, maar probeer het niet persoonlijk op te nemen. Dreumesen hebben de ene dag een voorkeur voor de ene ouder en de andere dag voor de ander. Alleen pappa kan schoenen aandoen, alleen mamma kan een verhaaltje voorlezen. En waarom? Alleen je dreumes weet het…

dreumes 18 maanden

Soms is het een dagje weg zijn alleen al de reden van een voorkeursbehandeling voor de andere ouder. Een dreumes manier om te zeggen: “dat vond ik dus niet kunnen!” Maak er geen probleem van, dwing je kind niet tot een kusje, geef hem geen cadeautje omdat je bent weggeweest. Het duurt, maar even en dan is deze fase ook weer voorbij.

Dragen

De kick van het kunnen lopen, lijkt je dreumes wel voor eeuwig in beweging te houden! Het woord stoppen is er echt niet bij, vooral niet voor zoiets saais als slapen! En dan ineens wil dat kind wat zo goed kan lopen, gedragen worden. En veel. Is dat raar? Nee eigenlijk niet.

De buggy mee?

Bekijk de omstandigheden eens. Je dreumes kan zich heel klein en verloren voelen op straat, met zoveel en zulke grote mensen. Of misschien is hij wel gewoon echt moe. Of misschien heeft hij gewoon wel even behoefte aan een knuffel. Natuurlijk kun je hem best even dragen, maar als je ver gaat, valt het te overwegen om toch nog maar de buggy mee te nemen. Soms vind je kind het ook genoeg als hij je hand kan vasthouden. En een beetje onderhandelen: we lopen tot dat huis daar en dan draag ik je tot de stoplichten, is ook een hele slimme manier om iedereen (vooral je rug) tevreden te houden.

Een groot bed?

babykamertrends

Er bestaat geen juiste tijd om van een klein bed naar een groter bed over te stappen. In sommige gezinnen wordt de overstap gemaakt omdat er plaats gemaakt wordt voor een nieuw broertje of zusje.

Als dat het geval bij jou is, zorg er dan voor dat je dat wel een paar maanden van tevoren doet. Je wil je dreumes niet het gevoel geven dat die baby hem uit z’n bed geschopt heeft. Maar er zijn ook gezinnen waar het babybedje tot het 3de levensjaar in gebruik blijft. Maak de overstap naar een peuterbed als het kan, niet te vroeg. Want als je dreumes eenmaal in een”groot”bed slaapt kan hij er ook heel makkelijk zelf uit, ook ’s nachts.

Dat is de reden waarom ervaren ouders vaak adviseren je kindje, maar zo lang mogelijk in z’n kinderbedje te laten. Alhoewel…. sommige kinderen klimmen nooit hun veilige kinderbedje uit. Anderen zijn er heel vlug mee. Als jij de ouder van zo’n kleine uitbreker bent dan heb je een veiligheidsprobleem. In dat geval is het verstandiger om voor een gewoon bed te kiezen, dan valt hij tenminste niet zo hard.

Wat gebeurt er verder in de ontwikkeling van je dreumes van 18 maanden?

Taalontwikkeling

De woordenschat van je dreumes groeit nu sprongsgewijs. In plaats van enkele en simpele woorden te gebruiken kun je hem nu al 2 woord zinnen horen maken, als: “weg” en “dag dag'”. Je merkt wel dat de ontwikkeling van je dreumes van 18 maanden aardig hard gaat!

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 19

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *