De ontwikkeling van je dreumes van 14 maanden

De ontwikkeling van dreumes 14 maanden, de koppigheid begint…”ik ben twee en ik zeg….., agressie van je dreumes is niet gemeen bedoeld. Voor tafelmanieren is het nog een beetje te vroeg

Je dreumes groeit.

Ben je bezorgd over de groei van je dreumes? Zo rond deze tijd beginnen veel ouders zich zorgen te maken: je dreumes eet niet zo veel meer, het lijkt wel of hij van de lucht leeft. Als je een heel actieve dreumes hebt, kan het best zijn dat hij wat minder calorieën verbruikt dan hij verbrandt. Ook na een griepje of verkoudheidje kan je kind wat gewicht verliezen.
Op deze leeftijd is ondergewicht zelden een teken van een serieus probleem. Ben je toch ongerust, overleg dan met je consultatiebureau. In dit tijdperk van angst voor overgewicht zijn veel ouders eerder bezorgd dat hun kindje te dik is. Als je vindt dat je dreumes nogal mollig is, vergeet dan niet dat hij nog steeds een baby-bouw heeft.

Wanneer je dreumes meer beweegt:

Als je dreumes groeit en actief begint te lopen en te rennen, wordt hij vanzelf slanker! Natuurlijk heb je zelf ook invloed op wat er gebeurt. Gezonde snacks, zonder suiker, water in plaats van vruchtensap en veel mogelijkheden om lekker te bewegen, het helpt allemaal!

https://www.youtube.com/watch?v=wdNdKXtPwWA

Ontwikkeling dreumes van 14 maanden: de emotionele ontwikkeling.

Dreumes is koppig in het kwadraat! Plotseling besluit hij wat hij wel en niet wil eten, waar hij heen wil, en misschien zelfs wat hij aan wil of niet aan wil (geen jas, geen das…) En natuurlijk…de dingen die jij graag wil dat hij doet, wil hij nou net niet. Hij kan ook rustig allerlei dingen zelf willen doen, schoenen aantrekken, melk in zijn beker schenken, die hij nog lang niet zelf kan!

Wat te doen met een dreumes van 14 maanden:

Je kan je echt wel eens wanhopig afvragen: wat moet ik met dit kind? Doe ik het wel goed als moeder? Maak je geen zorgen, natuurlijk doe je het goed. Een dreumes van 14 maanden is gewoon wat ze noemen: een handvol. Hier onder een paar situaties die je vast wel herkent en hoe je daar handig mee om kan springen

NEEE!

Als je het gevoel begint te krijgen dat het enige woord dat je nog gebruikt NEE is, kijk dan eens of je niet een deel van je kamer, of huis, tot speelplaats kan ombouwen. Zorg dat die plek absoluut veilig is en leg er kussens, speelgoed etc. neer. Dan heb je een plek waar je kind zich kan uitleven zonder te veel risico.

Tip Een dreumes is dol op water, alles wat je met water kunt verzinnen vindt hij prachtig!

Zelf eten

En ook al geeft het enorm veel rommel, laat je dreumes zelf eten. Probeer je voor ogen te houden dat je dreumes er niet op uit is jou het leven zuur te maken. Hij is gewoon nieuwsgierig en bezig het leven te ontdekken. Hij vindt het gewoon niet leuk dat jij hem daarin probeert tegen te houden.

Hoeveel moet een kind van 14 maanden eten

Een dreumes van 14 maanden zou drie maaltijden en 2 snacks per dag moeten eten. Dan hebben we het natuurlijk wel over gezonde snacks! Een appel of een liga. En niet over calorieën bommen zoals een croissantje. Volgens artsen verbruikt een dreumes van deze leeftijd ongeveer 1000 calorieën per dag.

Tafelmanieren.

Je dreumes leert elke dag een heleboel en wordt steeds handiger. Maar tafelmanieren zijn echt nog een brug te ver…, het duurt nog wel even voor de fijne motoriek zo goed ontwikkelt, is, dat hij “netjes” kan eten. Laat je dreumes gewoon zoveel mogelijk zelf met z’n handen eten (ook weer een goede oefening) en wees blij met de uitvinding van plastic tafelkleden. Ook kun je speciaal kinderservies gebruiken, dit zijn vaak bordjes die aan de tafel blijven plakken en bestek wat ze beter kunnen vasthouden. Ook dit is goed voor de ontwikkeling om netjes te leren eten. 

Omgaan met agressie

Een dreumes kan behoorlijk agressief zijn, mede dreumesen slaan en bijten. Het helpt je beslist als je je voor ogen houdt dat dit soort gedrag niet voorkomt uit een naar karakter, maar uit frustratie. En onthoud goed, op deze leeftijd hebben ze nog geen benul van de gevoelens van anderen. Als jouw dreumes een ander kindje aan de haren trekt, en dat kind begint te schreeuwen, zal hij stoppen om dit gedrag te bestuderen, niet omdat hij zich realiseert dat hij dat kind heeft pijn gedaan.

ontwikkeling dreumes 14 maanden

Alles is boeiend voor een dreumes van 14 maanden

Het schreeuwende kindje is eigenlijk net zo interessant als je eten uit de kinderstoel gooien en kijken hoe het op de grond valt. Het is daarom op deze leeftijd belangrijk in de buurt te blijven als je dreumes met een ander kind speelt. En in te grijpen als het fout gaat. Zeg rustig: “nee, slaan doet pijn” en haal hem even weg uit de situatie. Deze fase kan je erg onzeker maken over je manier van opvoeden. Er zijn tegenwoordig veel boeken met opvoedtips die je als ouders zijnde wat handvatten kan geven tijdens deze fase.  

ontwikkeling dreumes14 maanden

Flesje.

Misschien probeer je nu je kindje van de fles af te krijgen. Over het algemeen wordt door artsen aangeraden dat te doen als je kind ongeveer 12 maanden is, maar veel moeders laten hun kinderen veel langer de fles gebruiken. Het grote probleem van te lang uit een flesje drinken is tandbederf. Uren met een flesje rondlopen – zelfs gaan slapen met een flesje – is een voedingsbodem voor tandbederf. De suikers in de melk, het sap of de limonade, doen stiekem hun werk.

Flesje afwennen

Als je kind er nog niet aan toe is om de fles op te geven, geef ze dan drinken tijdens de maaltijd, (flesje of bekertje) en geef na het tandenpoetsen, een flesje water mee naar bed. Je kunt de overgang naar een flesje water makkelijker maken, door het sap in de fles steeds verder te verdunnen met water.

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 15

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *