Flesvoeding

Flesvoeding: hoeveel en hoevaak?

Als je ervoor kiest om je baby flesvoeding te geven, kies dan voor een volledige zuigelingenvoeding. Een volledige zuigelingenvoeding bevat alle voedingsstoffen die een kindje nodig heeft. Afweerstoffen die je kindje beschermen tegen chronische aandoeningen en infectie ziekten komen niet in kunstmatige zuigelingenvoeding voor. Het wil  niet zeggen dat als je, je kindje kunstvoeding geeft, je een slechte moeder bent. Het is een keuze die je maakt, om wat voor reden dan ook.

Hoeveel voeding

Je baby heeft ongeveer 150 ml voeding per kilogram nodig per etmaal.

Bijvoorbeeld: je kindje weegt 3500 gram (3,5 kg) dan vermenigvuldig je 3,5 met 150 (3,5 x 150) = 525 ml per etmaal.

Dit deel je door het aantal voedingen dat je per etmaal geeft, dus bijvoorbeeld 525 : 7 = 75 ml voeding (je mag het afronden naar 80).

Let op! dit is een indicatie, je hebt natuurlijk ook kindjes die hier iets boven zitten. het wel voldoende plasluiers heeft, goed groeit en voldaan is. Is dit het geval dan kun je er vanuit gaan dat je kindje voldoende krijgt.

Voeding klaarmaken, opwarmen en bewaren

– Als je voeding klaar gaat maken, ga dan precies en hygiënisch te werk. Flesjes en spenen dienen goed schoon te zijn. Volg de instructies op de verpakking goed op.

– Gebruik het maatschepje dat bij de verpakking zit. Doe nooit een extra schepje voeding bij het afgemeten water. Is je kindje hongerig dan kun je beter wat meer geven.

– Je kunt je voeding bereiden per flesje, maar ook kun je voeding voor 24 uur klaarmaken.

– Voeding dient als het bewaard wordt, altijd goed afgesloten te zijn.

– Als je flesjes per keer klaar maakt hoef je niet van te voren het water te koken (mits je geen oude koperen waterleiding hebt), maar voor voeding die per 24 uur klaar gemaakt wordt dient het water wel van te voren gekookt te worden (eerst laten afkoelen voordat je poeder erbij doet).

– Klaargemaakte voeding kan 24 uur in de koelkast bewaard worden bij 4 graden. Zet de voeding niet in de koelkast deur, dit i.v.m. temperatuur schommelingen. Buiten de koelkast kan voeding 2 uur bewaard worden.

– Voor het opwarmen van een voeding die minder is dan 100 ml wordt het gebruik van een magnetron afgeraden.

Vanaf 100 ml kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

– Een flesje van 100 ml circa 30 seconden op 600 watt

–  Doe een flesje van 150 ml circa 45 seconden op 600 watt

– Een flesje van 200 ml circa 60 seconden op 600 watt

– Gebruik onder de 100 ml een flessenwarmer of verwarm de voeding au bain marie (in pannetje heet water).

– Een flessenwarmer dient alleen voor het opwarmen en niet om de voeding op temperatuur te houden!

– Laat voeding nooit te heet worden of koken.

– Controleer de temperatuur van de voeding voor gebruik op de binnen kant van je pols .

Gooi restjes voeding altijd weg! Nooit de voeding twee maal opwarmen!

lees ook: Babyverzorging I J K L

Flesjes en spenen

  • Er zijn diverse spenen en flesjes te koop. Welke fles en speen het beste bij je baby past is een kwestie van uitproberen.
  • Een kindje dat gulzig drinkt kan het beste een speentje gebruiken met 1 gaatje, terwijl een kindje dat minder gulzig drinkt misschien meer baat heeft bij 2 gaatjes.
  • Flesjes en spenen moeten dagelijks 3 minuten uitgekookt worden.
  • Na het uitkoken kun je de spenen en flesjes in de koelkast bewaren. Spenen kun je het beste in een afgesloten bakje of zakje bewaren.
  • Controleer spenen dagelijks op beschadigingen. Zijn deze beschadigd dan dienen ze direct vervangen te worden, anders is eens in de 6 weken voldoende.

Hoe geef ik flesvoeding ?

  • Voordat je voeding gaat geven, controleer je eerst of je baby een schone luier nodig heeft. Zet hierna de spulletjes klaar die je nodig hebt, zoals slabbertje, spuugdoekje, omslagdoek en natuurlijk het flesje met voeding.
  • Ga comfortabel zitten, je kindje in een omslagdoek en zorg daarbij dat je kindje niet op de tocht komt te zitten. Leg je kindje op je arm op een manier waarbij het bovenlichaam van je kindje iets omhoog ligt, je kunt hierbij een kussentje onder je arm leggen voor wat extra steun.
  • Controleer voordat je gaat voeden de temperatuur van de voeding.
  • Stimuleer je kindje om het mondje te openen om met de speen zachtjes over het onder lipje te wrijven. Stop hierna de speen in het mondje en zorg ervoor dat deze goed gevuld blijft anders zuigt je kindje teveel lucht naar binnen, wat  kan leiden tot darmkrampjes.

Hoe lang duurt flesvoeding?

De flesvoeding moet ongeveer 15 minuten duren.

Drinkt je kindje veel sneller, dan kun je het beste een andere speen proberen. Als een flesvoeding te snel gaat bestaat de kans dat je kindje blijft huilen omdat de zuigbehoefte nog niet bevredigd is.

Als de zuigbehoefte wel bevredigd is zal je kindje veel beter slapen na de voeding.

Op pad

Als je op pad gaat met je baby, kun je het beste de benodigde hoeveelheid water in een flesje doen en de poeder apart in een doseer bakje.Voor de poeder zijn er diverse doseer bakjes te koop. Doe in het bakje de afgemeten poeder die je nodig hebt. Verwarm voor gebruik eerst het water en doe daarna de voeding erbij.

Tot slot

Er zijn diverse voedingen te koop. Wil je veranderen van voeding doe dat dan altijd in overleg met het CB of de huisarts. Zij zullen je dan adviseren welke voeding je het beste kunt gebruiken. Gebruik een voeding altijd minimaal 2 weken om een goed resultaat te zien.

Naast dat is er ook een schema over flesvoeding. Schema flesvoeding. Naast flesvoeding is er ook nog borstvoeding. En daar hoort uiteraard ook een schema bij, het borstvoeding schema.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *