Wat zijn ontwikkelingsgebieden

ontwikkelingsgebieden kind

Je komt het woord ontwikkelingsgebieden waarschijnlijk regelmatig tegen en dan vraag je je misschien af: leuk maar wat bedoelen ze daarmee?

Ontwikkelingsgebieden zijn onderdelen van de totale ontwikkeling van je kind. Omdat er zoveel vlakken zijn waarop een kind, of moet ik zeggen een mens, leert, is het handig dat leren in delen op te splitsen.

Je snapt natuurlijk onmiddellijk dat je kind niet al die gebieden in een keer doorloopt. Net zoals je kind niet in een dag leert lopen, of in een dag in zinnen spreekt.
Lopen heeft te maken met de fysiek en motorische ontwikkeling, praten met de spraak en taal ontwikkeling. Nu begin je – mag ik hopen – het gemak van die ontwikkelingsgebieden in te zien.

De ontwikkelingsgebieden op een rijtje:

Fysieke en motorische ontwikkeling, ook wel de sensomotorische ontwikkeling genoemd.
Jij en ik zeggen de lichamelijk ontwikkeling. Maar het is natuurlijk meer dan dat een lichaam groeit. Het is ook alles wat je kind daarmee leert doen. Lopen, klimmen , fietsen, maar ook schrijven en tekenen.

Cognitieve ontwikkeling, de ontwikkeling van het denken. Maar let op, daarmee bedoelen we niet alleen het denken in de zin van leren op school, maar hier gaat het ook over het ontwikkelen van creativiteit en  fantasie. Daar heb je ook hersentjes voor nodig!

Spraak- en taalontwikkeling, deze behoeft geen uitleg, maar je kunt nu wel mooi zien, hoe de verschillende ontwikkelingsgebieden samenhangen. Hoe beter een mens kan spreken, hoe makkelijker het wordt, je fantasie te delen….

Psychosociale ontwikkeling, dat is de ontwikkeling van de mens in de relatie tot andere mensen. Houden van, vriendschap kunnen sluiten, je snapt het wel.

Morele ontwikkeling, oftewel het ontwikkelingsgebied waar de mens het verschil tussen goed en kwaad leert. Een gebied dat we hard nodig hebben, maar dat wel het laatste is wat we ontwikkelen.
Dat is ook niet gek. We hebben eerst relaties  met andere mensen nodig voor we kunnen gaan bedenken wat goed en wat fout is, binnen zo’n relatie.

lees ook eens: Hoe muzikaal ben je

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *