De botten van je baby: ze veranderen.

botten

Een volwassen mens heeft 206 botten in zijn lichaam. Een baby heeft er veel meer, een baby heeft er wel 350. Hoe kan dat?

De functie van botten in een lichaam.

Als onze botten samen noemen we een geraamte of en skelet. En natuurlijk, we hebben een skelet omdat we anders in elkaar zouden zakken. En dat skelet, is wat uiteindelijk van ons overblijft (even lekker luguber)
Maar ons skelet doet meer dan zorgen dat we rechtop kunnen staan: het beschermt vitale en kwetsbare organen: het hart, de lever en noem ze maar op.
De derde functie die een skelet heeft is dat de spieren, die er voor zorgen dat we kunnen bewegen, zich aan de botten kunnen vasthechten.

Het skelet van je baby

Als een baby geboren wordt, heeft hij dus meer botten dan een volwassen mens. Bovendien liggen die botten verder uit elkaar dan bij ons. Dat maakt de baby flexibel, wat heel handig is tijdens de bevalling.
In de loop van de jaren groeit je kind doordat de botten langer worden. Ze worden langer aan de uiteinden en groeien zo naar elkaar toe. Dat werkt als volgt:
Aan het uiteinde van de botten zitten kraakbeencellen, die vermeerderen zich en zo groeit het bot.
Uiteindelijk worden die schijven steeds dunner en groeien ze dicht. Dat is het moment dat een kind is uitgegroeid.

Welke botten moet een baby nog krijgen

Het hoofdje: pas als je kind anderhalf jaar oud is, is het hele hoofdje aan elkaar gegroeid
Enkelbotjes: tot een kind twee jaar is heeft het maar twee enkelbotjes
Polsbotten: ook polsbotten moeten nog groeien, een kind van een jaar heeft er pas drie, een volwassen mens heeft er acht
Knieschijven: een baby heeft nog geen knieschijven, dat wil zeggen: ze hebben knieschijven van kraakbeen. De knieschijven van bot die ontwikkelen zich pas als een kind ongeveer twee jaar is.
tegen de tijd dat je kind vijf jaar is, zijn de knieschuiven volgroeid.
lees ook eens: 10 dingen die jij niet wist over pasgeboren baby’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *