kruipen

Van kruipen naar lopen ….Met vallen en opstaan….

ze zeggen toch altijd: met vallen en opstaan leer je lopen? Nou, watblijkt, die volkswijsheid is helemaal waar!

Een onderzoek naar kruipen en lopen: vallen en opstaan

De cijfers komen uit een onderzoek van de New York University, waarbij 130 peuters tussen 12 en 19 maanden werden gefilmd in een speciaal ontworpen speelkamer. 15 anderen werden thuis gefilmd.
Er werden kinderen gefilmd in diverse stadia van het lopen, sommig hadden al aarzelend hun eerste stapjes gezet, ander kropen nog vrolijk rond

Analyse

Een analyse maakte duidelijk dat de kindjes die konden lopen gemiddeld 2.368 stapjes per uur zetten en daarmee zo’n 700 meter aflegden. Daarnaast vielen ze gemiddeld 17 keer per uur. Uiteraard hadden de kinderen die nog maar net konden lopen het meest last van valpartijen. Met één ongelukkige peuter  aan kop, het arme kind viel zelfs 69 keer per uur.
Een eenvoudig rekensommetje leert dan dat een kleuter ongeveer 4,18 kilometer per dag aflegt. Als je er tenminste vanuit gaat dat een kleuter de helft van de tijd dat hij wakker is actief bezig is. Menig moeder zal zeggen dat het veel meer is

Vallen en opstaan

Daarnaast maakten de wetenschappers ook een vergelijking tussen de peuters van 12 maanden die kropen en degene die al liepen. Zo wilden ze blootleggen waarom baby’s beginnen te lopen, terwijl ze eigenlijk al kruipend ook vlot vooruit komen.

Kinderen die beginnen met lopen, vielen meer, dan kinderen die kropen dat zal niemand verbazen. Maar ze legden ook grotere afstanden af dan hun kruipende leeftijdsgenoten. Dat hele erge vallen duurt trouwens maar kort. Oefening blijkt ook hier kunst te baren!

En dat verklaart dan waarschijnlijk ook waarom kinderen zich aan het avontuur van leren lopen wagen: ze hebben door dat lopen veeeel vlugger gaat dan kruipen. En je valt heus niet zo heel vaak!

kruipen

Helpen met kruipen?

Veel moeders vragen zich af of ze hun kindje niet moeten helpen met kruipen. Het antwoord hierop is ja en nee. Ja kan als moeder zeker stimuleren dat je kind gaat kruipen. Maar er zijn ook kinderen die helemaal nooit leren kruipen en toch gewoon leren lopen. Overigens: het overslaan van kruipen kan (ik zeg kan, hoeft niet) een teken zijn van dyslexie.
En nu niet denken,laat ik mijn kind vooral leren kruipen, dan word-ie niet dyslectisch, want zo werkt het niet.

Hoe kan je kruipen stimuleren?

Je kan een paar hele eenvoudige dingen doen.

*Leg je kindje regelmatig in de box op zijn buik; zo train hij arm nek en rugspieren.
*Trek je kind een lange broek aan. Dat kruipt gewoon comfortabeler dan blote knieeen
*Zorg voor een kleed op de grond. Laminaat en tegels en dergelijke zijn erg glad, dat vraagt veel inspanning.
*Doe het eens voor! ( merk je gelijk hoe vermoeiend kruipen is)
*Als je ziet dat je kind wel een poging doet om te kruipen maar een beetje met zijn beentjes blijft spartelen, zet je hand achter zijn voetjes: zo heeft hij een afzetmogelijkheid.

Bron HLN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *