Belgisch donorkind wint rechtszaak tegen arts die ‘verkeerd’ zaad inbracht bij moeder 

Een boeiend verhaal van een donor kind dat zijn gelijk haalde

Een man in Vlaanderen ontdekte op zijn 39-ste dat zijn vader, niet zijn biologische vader was en dat hij nog een halfbroer had. 
Hij spande een proces aan tegen de arts, die zijn moeder duidelijk niet met het zaad van haar echtgenoot had geïnsemineerd, en won. 

Waar kom jij vandaan? 

Zijn leven lang kreeg de man vragen of hij uit Italië of uit Spanje kwam ofzo..Hij leek ook niet op zijn vader en twee zussen. Omdat hij echt wel twijfelde wat er aan de hand was, stuurde hij een speekselmonster naar de internationale dna-databank MyHeritage. 

Hij ontdekte dat hij 20 procent Brits, 20 procent Scandinavisch en 60 procent Belg te zijn. En dat was niet het enige, hij had ook 24 procent overeenkomst met een andere man: een halfbroer. 

De biologische vader was sperma donor.


 Het bleek dat zijn biologische vader vier jaar lang sperma donor was geweest, in hetzelfde ziekenhuis waar zijn moeder heen ging, omdat zij niet zwanger kon worden. 
De arts stelde toen voor het zaad van haar echtgenoot kunstmatig in te brengen. En dat gebeurde. In 1983 werd de man uit dit verhaal geboren. 
 
Nu blijkt dat er geen enkele overeenkomst is tussen zijn DNA en dat van zijn wettige vader.  
De conclusie was dat de arts het verkeerde zaad had gebruikt. 

Het zou een gangbare praktijk geweest zijn om een cocktail te maken van goed en slecht zaad. We zijn ervan overtuigd dat de dokter een fout heeft gemaakt – al dan niet bewust Aldus de advocaat. 

Een moeilijke procedure 

Omdat de zaak inmiddels “verjaard” was kon de man geen strafvervolging meer inzetten. Hij besloot een burgerlijke procedure aan te spannen, die hij in eerste instantie verloor. 
De arts in kwestie ontkende alles en voerde zelfs aan dat de moeder van de man best een overspelige relatie kon hebben gehad met de donor… 

Er werd protest aangetekend tegen het vonnis en dit keer met meer succes. De arts werd in het ongelijk gesteld en in december kreeg 2500 euro morele schadevergoeding toegekend, omdat hij na jaren plots ontdekte dat z’n wettelijke vader niet z’n biologische was. ,,Eindelijk een vorm van erkenning”, reageert hij op het arrest. ,,Hopelijk helpt deze uitspraak andere mensen in soortgelijke zaken.” 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *