Mama heeft even geen geld

geldzorgen

Geldzorgen worden voor veel meer mensen de harde realiteit: Kaat vertelt


Alles wordt duurder horen we vaak. Nog nooit eerder heb ik het zó gevoeld in mijn portemonnee als nu.
Voor het eerst in jaren maak ik me echt zorgen of alle rekeningen wel betaald kunnen worden.
Of ik onze zoon wel alles kan geven wat hij nodig heeft. En dan besef ik mij dat er veel mensen zijn die nog veel meer geldzorgen hebben dan wij.


Energiecrisis en geldzorgen


Je kan de tv niet aanzetten, de krant openslaan of een willekeurig gesprek opvangen en het gaat enorm vaak over de hoge energieprijzen. Voor menig mens is dit niet meer op te brengen.
Mensen durven de verwarming niet meer aan te zetten en daar behoor ik ook bij. Maar hoelang hou ik dat nog vol? Met mijn reuma is de hele dag thuis zijn in een kil huis geen optie. Ik kan dan nauwelijks meer bewegen of functioneren van de pijnlijke spieren. Ook mijn zoon is het opgevallen dat het kouder is in huis. Hij weigerde de afgelopen jaren om op pantoffels te lopen en deze kocht ik dan ook niet meer.
Vorige week heeft hij mij gevraagd of hij ook niet pantoffels mag net zoals ik die draag.
Ik voorzie dat hij de komende maanden veel zal doorbrengen in een dikke Onesie thuis.


Alles wordt duurder


Elke keer weer ben ik verbaasd als ik de boodschappen afreken in de supermarkt. Dat het zoveel geld is voor zo weinig artikelen. Een tijdje geleden mocht mijn zoon best vaak een toetje of zak chips uitkiezen. Het was niet zo erg als het van een A-merk was, kies maar wat je lekker vindt.
Regelmatig zeg ik nu nee als hij bepaalde levensmiddelen wil. We eten niet per se waar we zin in hebben, maar we eten vooral wat in de aanbieding is. Het bezorg/abonnement van de Albert Hein is opgezegd (was ontstaan in de corona periode) en ik pluis de folders uit.
Mijn zoon kijkt jeugdjournaal en beseft wel dat alles duurder aan het worden is. Toch voelt het niet leuk om steeds vaker nee te zeggen tegen hem. We maken er maar samen een sport van om lekkere dingen te ontdekken die goedkoper zijn en het is trouwens ook een goede reden om minder te snoepen en te snacken.


TooGoodToGo en Overblijvers, hulpmiddelen bij geldzorgenDol op verrassingen en niet teveel betalen? Ik wel en daarom bestel ik regelmatig boxen met overgebleven producten bij TooGoodToGo. Bij de bakker, Hema of plaatselijke supermarkt kan je dan een tas met levensmiddelen ophalen die bijna over de verkoop/houdbaarheidsdatum zijn.
Albert Hein heeft sinds kort ook in de app “Overblijvers”. Vanavond kan ik een brood pakket ophalen voor € 2,95. Mijn zoon is gek op unboxing-filmpjes te kijken op You Tube en dit geeft beetje hetzelfde soort effect. Vol spanning pakt hij de pakketten uit en is blij als er wat lekkers bij zit. Nu bof ik sowieso met een kind die alles eet. Laatst zat er in een pakket van de supermarkt sushi en hij was dolgelukkig.
Het voelt als een win-win situatie: wij goedkoop eten en je voorkomt onnodige verspilling van voedsel.

Dagjes weg


Zomaar een dagje weg naar een dierentuin, zwembad, pretpark of iets dergelijks zijn uitzonderingen.
We waren laatst naar de bioscoop. Mijn zoon had als cadeautje een tegoedbon gekregen dus dat was mooi meegenomen. Ik kocht twee popcorn en rekende € 8,50 af. Je mag in de bioscoop geen meegebrachte etenswaren en drankjes meenemen. Ik had toch “stiekem” twee flesjes drinken in mijn tas gedaan. Zoveel geld voor wat gepofte mais, dit doen we niet meer.
Mijn schoonouders winnen nog wel eens dagjes weg met één of andere loterij en die krijgen wij dan.
Jammer genoeg wonen wij niet in een regio waar pretparken en dierentuinen zich bevinden, dus qua benzine tikt het ook al gauw aan.

Zwemmen vind ik belangrijk om zijn zwemskills bij te houden. Hij vroeg me vorig weekend of we gingen zwemmen, maar ik moest een nee verkopen. Dit zal steeds vaker gaan gebeuren.


Lange leve tweedehands spullenVroeger toen ik kind was, was het in mijn omgeving heel gênant als je tweedehands kleding of spullen kreeg. Nu is dit wel anders geworden en de kringloopwinkels doen goede zaken.
Ik heb er helemaal niks van om tweedehands spullen te kopen voor huis of kleding.
Samen met mijn zoon gaan we regelmatig naar een kringloopwinkel en mag hij ook wat uitkiezen.
Afgelopen weekend scoorde ik een prachtige (dure merktrui) voor weinig op een rommelmarkt.

Zelf geef ik veel kinderkleding gratis weg aan andere moeders. Elkaar beetje helpen is wel zo fijn.
Mijn zoon weet ook dat zijn kleding of speelgoed naar andere kindjes gaan en vindt dit prima.


Geluk zit in kleine dingen, met en zonder geldzorgen


Terwijl ik mij geldzorgen maak en pieker hoe ik het financieel zal redden komende maanden, zorgt mijn zoon ervoor dat ik het even vergeet tijdens een leuke filmavond. Deze keer gewoon thuis op de bank, samen onder een grote fleece deken, een zak popcorn van één euro en op zijn verzoek warme chocolademelk (niet die “echte” maar net zo lekkere van het huismerk) met slagroom.
Deze winter wordt er één van veel quality time met het gezin thuis, ouderwetse bordspelletjes spelen en films kijken. Met een beetje geluk scoren we nog een gourmetstel en een goedkoop vlees/groente pakket als overblijver.
Mama zal vaker nee zeggen tegen dingen die geld kosten, maar ik zal zorgen dat we evengoed het heel leuk en goed hebben. Dat wordt de uitdaging voor mij deze winter.


Groetjes Kaat

Lees ook van Kaat: mama is altijd moe

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *