De jeugd van tegenwoordig

hypes

Dat mijn meiden al wat groter zijn weten de meeste meelezers inmiddels, alle ontwikkelingen en hypes gaan volledig aan mij voorbij, heerlijk. Ook al krijg ik er natuurlijk wel hier en daar iets van mee, van die hypes. Gelukkig voor mij is de enige keer dat ik TikTok tegenkom tijdens die hele vervelende en trage reclames als ik op het internet zit of een spelletje speel.

Verbieden, helpt dat?

Tot mijn verbazing hoor en lees ik over ouders die hun kinderen TikTok moeten verbieden, gewoon omdat het de kinderen zo kwetsbaar maakt, al dat getiktok en alles wat eraan vast zit. Hoe angstig is dat. Het enige waar wij ons druk over moesten maken toen onze kinderen klein waren, waren gewone dagelijkse dingen.
Geen mobieltjes, geen internet: overzichtelijker was het toen.
Spelcomputers begonnen aan hun opmars, maar ook dat stond nog in zijn kinderschoenen, in mijn herinnering tenminste. Die van ons speelden vooral buiten. Een film kijken was al iets bijzonders, tv kijken overdag was gewoon nog niet zo ingebed als dat het nu is.

Hypes: mee kunnen doen

De hele dag kan je vlogs en youtube filmpjes volgen op je mobiel of tablet, informatie van over de hele wereld krijgen die kids te pas en te onpas onder hun neus gedrukt. De meest onnozele dingen worden ineens belangrijker dan wat ook. Want meedoen, erbij horen en mee kunnen praten is nog net zo belangrijk als toen onze meiden klein waren en net als toen ik nog jong was. Sommige dingen veranderen nooit. En daarin schuilt het gevaar. Om er als kind bij te horen moet je mee met het hele circus van hypes en online toestanden, anders blijf je achter. En er is ongeveer niks ergers dan buitengesloten te worden.

Vroeger was echt niet alles beter

Ik vind het verdrietig, dat opgroeien voor een kind zoveel ingewikkelder is geworden. Social media is leuk maar ook spijkerhard, beelden en berichten zweven voor eeuwig rond op het net, verwijderen gaat maar moeizaam. Vroeger was echt niet alles beter, ik ben de laatste die dat zal beweren. Maar wat gun ik het de jeugd van tegenwoordig om in een wat eenvoudiger wereld op te groeien waarbij niet alles direct op het internet gesmeten wordt. In een wereld waar ze niet altijd aan hoeven staan en al die informatie moeten verwerken. Want opgroeien is al lastig genoeg zonder dat de hele wereld er getuige van is.

meer lezen van cynthia poen ? kijk op Cynthia Poen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *