Single mum

single mum

21 maart… De lente begint officieel! En ik las ook dat ‘t vandaag De Dag van de Alleenstaande Ouder is. Dat was ik ook, alleenstaande ouder. Een throw back van 22 jaar speelde als een film in mijn hoofd. Na een aantal moeilijke jaren besloot ik toen de handdoek in de ring te gooien en in het diepe te springen. Van directeursvrouw naar bijstandsmoeder… Mijn leven als single mum begon.

Met drie kinderen verkaste ik naar een ander huis. Een leuk hoekhuis in een leuk straatje. Op zich zag mijn leven er niet heel anders uit dan voorheen. Ik zorgde namelijk altijd al alleen voor mijn gezin. Maar voor de kinderen was het een ander verhaal. Alle drie stonden ze er anders in. De één zei: ‘Papa vergeeft jou dat je rookt, dan kun jij hem toch ook vergeven?’ (ik ga nu niet in op wat), terwijl de ander meldde: ‘Niet leuk, maar je hebt groot gelijk.’ Voor de kleine meid was alles helder. Er was een tijd dat ik verliefd was op papa en een tijd dat ik niet meer verliefd op ‘m was.

met vallen en opstaan: single mum

Met vallen en opstaan hebben we het gered, deze single mum en haar kinderen. Kinderbijslag en huursubsidie werden gebruikt voor ‘grote’ projecten zoals een oud autootje of tien dagen met de bus naar Spanje. Dure pretpark entreegelden werd gecompenseerd door touwtje springen, koekjes bakken en knutselen. Aan tafel hebben we urenlang spelletjes gedaan en tenten bouwen in hun slaapkamers was een favoriete bezigheid.

Kleine kinderen worden groot. En ze zeggen toch altijd: ‘kleine kinderen, kleine zorgen…’ Ik kan dit cliché volmondig beamen. Het kleine grut kon ik prima behappen met liefde en duidelijkheid. Maar tegen drie verbaal sterke pubers kon ik niet altijd op. Single mum zijn was in die tijd best lastig: Mijn standvastigheid wankelde bij tijd en wijle behoorlijk, maar de liefde bleef rotsvast! Ondanks alle strubbelingen kan ik me met plezier bijvoorbeeld de urenlange gesprekken met mijn oudste herinneren. Samen onder het afdakje buiten.

En nu…? Drie volwassenen, die stevig in de schoenen staan. Ze hebben allemaal hun weg in het leven gevonden en onze band is uitstekend! By the way, het is vandaag ook Wereld Poëzie Dag en ik deel hieronder mijn favoriet:

Life is good, life is great
Always love, never hate
Break the rules, stand apart
Ignore your head, follow your heart

meer lezen van Margaret? lees Het lege nestsyndroom

lees ook eens Rotsvast als je van verhalen van moeders houdt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *