TikTok : hoe bescherm je je kind: deel 1

TikTok

Hoe zorg je er als ouder voor dat TikTok veilig blijft?

Laten we beginnen met twee zaken vast te stellen:
1) TikTok is inderdaad een gevaarlijke app. Maak je geen ilussies!
2) Verbieden gaat niet helpen.

Verbieden gaat niet helpen.

Zoals Cynthia al zei: ieder kind wil erbij horen, dat is van alle tijden. En zo wil jouw kind ook op TikTok, net als de rest  van de klas! Zeg jij dat dat niet mag? Dan zal je kind wegen vinden om het toch te doen en dan ben je pas echt ver van huis. Bij ons in de straat woonden een gezin waar de kinderen geen tv mochten kijken. Geen nood! de kinderen wandelden door de straat en als ergens gebuisd werd, schoven ze naar binnen…Ik bedoel maar

Praten helpt wel.

Praat met je kind. Verdiep je in de gevaren van TikTok: het gebrek aan privecy, het gemak voor mensen met verkeerde bedoelingen om te doen alsof ze ook een kind van 15 zijn om er maar eens twee te noemen.
Leg uit dat je wanneer het fout gaat, er geen mogelijkheden zijn om de zaken ongedaan te maken.En dat je daarom – samen – moet voorkomen dat het fout gaat.

Afspraken maken over omgaan met TikTok.

1 Spreek met je kinderen dat ze nooit – en dan bedoel je nooit – een challenge doen, die ze niet met jou hebben overlegd. Onschuldig ogende challenges ( neem een slok water met een kleurmiddel ) kunnen heel gemeen zijn ( het is de bedoeling dat je je in dat water verslikt). Wees niet bang om in geval van overtreding de mobiel in beslag te nemen. Heus het is kinderen eeuwen lang gelukt om te overleven zonder mobieltje!

2 Zorg dat opnames voor TikTok gemaakt worden op een plek die niet te herkennen of te herleiden is. Tegen een witte muur, bijvoorbeeld. Maak er een hoekje voor vrij. Help gerust mee met de challenge: nog gezellig ook.
Ik heb er al vaker over geschreven, maar het is als ouder verstandig ( en leerzaam ) om samen met je kind het wereldwijde web op te gaan.

3 Doe nooit negatief: is er ergens een kind in de problemen gekomen met tiktok of andere social media?
Zeg dan nooit ( ik herhaal nooit ) dingen als: “hoe kan iemand toch zo stom zijn” Zeg dingen als: “ach wat vreselijk voor dat kind” en “dat internet kan zo verschrikkelijk gevaarlijk zijn.” Zo zorg je ervoor dat je kinderen aan jou durven opbiechten dat er verkeerde dingen zijn gebeurd.

Volgende item: hoe kan je er technisch voor zorgen dat de situatie enigszins veilig is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *