Zo denkt je kleuter

kleuter denken

Wat gaat er om in dat koppie van je kleuter? Wat kan je kleuter denken?

Die kleuter tijd is heerlijk. Je hoeft niet de hele dag achter je kind aan te lopen. Je hoeft geen ogen in je rug te hebben en je kan gewoon in alle rust naar het toilet. Maar….dan merk je dat je kleuter er wel een heel eigen denkwijze op na houdt. En hele vreemde denkwijze ook ook. Help is er toch iets mis? Nee hoor helemaal niet. Je kind is verhuisd naar een volgende fase in zijn ontwikkeling en die is eigenlijk best grappig.

Kleuter denken is zeg maar, een aparte tak van sport….

Centratie

Kleuters denken niet in problemen. Een kleuter ziet een stukje van een probleem. Dat een probleem verschillende kanten kan hebben, hoef je niet uit te leggen. Doe daar ook niet je best voor! Want dat komt vanzelf, in de volgende fase.
Wat precies bedoelt wordt met centratie kan ik je het best laten zien aan de hand van de beroemde schoolrijpheidstest van Piaget (een beroemd pedagoog).
Dat gaat als volgt. Neem een hoog smal glas en neem een breed kort glas. Vul voor de ogen van je kleuter een litermaat met een liter water. Giet die in het hoge glas. Gooi het water terug in de maat beker. Giet het dan in het lage glas. Vraag aan je kleuter in welk glas het meeste water zat.
Vol zelfvertrouwen, zal je kleuter zeggen: “in het hoge”. Ook als je ze uitlegt dat je steeds dezelfde hoeveelheid water hebt gebruikt en dat ze dat toch gezien hebben, zullen ze volhouden dat er meer water in het hoge glas zit. Het hoge glas is groter en dus zit daar meer water in. Simpel toch ?
Wanneer kinderen beginnen te begrijpen dat je op meer dingen moet letten, in dit geval dat glas is wel hoger maar ook smaller ! zijn ze aan groep 3 toe. En dan spreken we niet langer over kleuter denken…

Tijd en plaats

Voor kleuters is het redelijk makkelijk om vaste tijden en gewoonten te onthouden. Maar pas op hun gevoel voor tijd is nog niet zo goed ontwikkelt. Morgen, gisteren, straks, later het zijn voor kleuters nog lastige begrippen, die in het kleuter denken ook geen grote rol spelen. Ze leren het wel, maar langzaam aan. Dat is misschien iets om rekening mee te houden als je dood moe van het gezeur roept: “Ik zei toch straks!!”
Om gezeur te voorkomen is het misschien handig om te zeggen: Straks, eerst gaat mama nog dit doen en dan nog dat en dan gaan we…”

lees ook eens: is een kind van 4 leerplichtig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *