foto van jouw kind op social media: doen of niet doen

social media

hoe gaan moeders om met social media een groot onderzoek van “Meer voor mama’s

We doen niets liever dan foto’s maken van onze kinderen en dat is begrijpelijk! Die lieve lach en vrolijke oogjes, dat wil je toch het liefst aan iedereen laten zien? Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

Jaarlijks gebruiken we met z’n allen steeds meer verschillende social media netwerken, het aantal  persoonlijke berichten op deze netwerken stijgt net zo hard mee

De vraag: “Wat deel je nou wel én wat deel je juist niet?” is een hot topic en kan leiden tot zeer pittige discussies… Naar aanleiding van deze steeds terugkerende vraag, heeft MeerVoorMamas.nl onafhankelijk onderzoek laten doen naar het plaatsen van foto’s van kinderen op social media Hoe denkt de Nederlandse moeder over het plaatsen van foto’s van hun kind op social media? 

Trots op je kind

Er is op deze vraag natuurlijk niet een juist antwoord t geven. Het leven is geen proefwerk tenslotte. De mening over de keuze om wel of geen foto’s van je kindje te delen, zijn dan ook enorm verschillend. Dat bleek uit het  onderzoek van Meer voor Mama’s  onder moeders naar het delen van foto’s van je kinderen op social media.

 Uit dit onderzoek kwamen interessante feiten te voorschijn: 

 1) 65% van de ondervraagde moeders plaatst wel eens een foto van haar kind op social media plaatst.
2) veruit de belangrijkste reden om een foto van je kinderen op social media te plaatsen is trots.
3) wanneer moeders er voor kiezen om foto’s van kinderen op social media te zetten, doet bijna de helft dit niet openbaar. Het profiel en de foto’s zijn dan niet door iedereen te bekijken.

De privacy van je kinderen op social media

Aan de moeders werd gevraagd of ze vonden dat de privacy van hun  kind wordt aangetast, wanneer ze een foto online plaatsten.
1) Bijna 60% van de moeders vindt van wel. Deze moeders zijn zich ervan bewust dat foto’s  altijd op het internet blijven staan.
2) Ook waarschuwen de mama’s dat een kind niet weet wat privacy inhoudt en dat je kind hier ook geen mening over kan geven. Jij beslist dus over iets, waar je kind later last van kan hebben.

Wanneer laten moeders hun kinderen meebeslissen?

1) Ruim een derde van de respondenten vindt dat een kind van 12 jaar of ouder, zijn eigen beslissingen mag nemen over de foto’s die op social media worden geplaatst.
2) Een kleine 25% vindt dat een kind van 8 jaar of ouder dit al kan

Reacties op je foto’s

Behalve het probleem van de privacy, heb je ook het probleem van de reacties. We weten allemaal dat reacties op social media heel heftig kunnen zijn. Het hoeft je niet te gebeuren, want mensen kunnen ook heel aardig zijn, maar er zal maar een nare opmerking tussen zitten, die bij jou ( onzekere ) kind keihard aankomt. Het is wel iets om rekening mee te houden.

Advies

Een advies geven aan aanstaande moeders,is niet zo eenvoudig, blijkt uit het onderzoek!
Iets meer dan de helft van de deelnemers aan ons onderzoek raadt het online plaatsen van  foto’s van de kids niet echt af. Moeders kunnen heel goed zelf bepalen wat voor hun kind, in hun situatie goed is.

Een gouden regel:

Er blijkt wel één gouden regel onder de moeders te zijn.Plaats geen intieme foto’s van jouw kind. Maak veilig en slim gebruik van digitale media . Je weet namelijk niet waar de foto’s voor gebruikt worden of wat ermee gebeurt. 

Plaats jij foto’s van jouw kleine dreumes op social media? En wat doe je wel en wat doe je dan niet?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *