Geen eigen bed….
over het niet hebben van een eigen bed
In het nieuwsbericht van 11 maart stond het verslag van een onderzoek van SEO. Het blijkt dat buitenschoolse activiteiten een goede invloed hebben op de leerprestaties van een kind. Tja, dat wist mijn neus ook wel, zullen we maar zeggen. En dat de kinderen die dus wel naar een sportclub gaan, een museum en een bibliotheek van binnen zien een voorsprong hebben op die kinderen dat niet kunnen doen, ja ook dat wist die neus.
En dat dat heel erg oneerlijk is, laten we het daar vooral over eens zijn. Dat was niet wat mij in dat artikel schokte. Waar ik meer dan een beetje van schrok, was het grote aantal kinderen dat zonder ontbijt naar school komt.
Met honger nar school, in ons rijke land: hoe is het in hemelsnaam mogelijk.
eigen bed ?
Maar het wordt nog een graadje erger: een op de twintig kinderen, heeft geen eigen bed.
Ik dacht dat samen met je broertje(s) of zusje(s) in een bed slapen iets van werkelijk honderd jaar geleden was. Van de tijd van grote gezinnen, arme mijnwerkers en kleine keuterboertjes.
Een lang vervlogen tijd. Ingehaald door de moderne maatschappij met kleine gezinnen voldoende werk en ….voldoende opvang in tijden van nood.
Dat is dus niet zo.
Je bed moeten delen betekent dat je wakker wordt, als je bedgenootje ligt te draaien, dat je nooit eens stiekem kan gaan lezen als je niet kan slapen
Geen eigen bed betekent: geen eigen plekje. Je kan je kamer best moeten delen met een broer of zus: maar je bed is van jou…Daar slaap je niet alleen, daar ga je ook even lekker liggen als je een momentje met niemand wat te maken wil hebben.
de relatie schoolprestatie en je slaapplek
De schoolprestaties van een aantal kinderen die eerst een bed deelden en daarna ieder een eigen bed kregen zijn gevolgd, het was verbluffend: de prestaties schoten omhoog.
Er zijn verschillende instanties, die te hulp schieten als ouders geen bed kunnen betalen. Dat is natuurlijk reuze fijn, want daar zijn die kinderen mee geholpen. Maar het is te triest voor worden dat er kinderen zijn die afhankelijk zijn van liefdadigheid, om aan een goede nachtrust te komen.
Wordt het niet tijd voor de wet: elke kind recht op een eigen bed?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!