Carnaval

genieten van de carnaval

Natasja van Spruitjesenzo : Genieten van carnaval!

In sommige delen van het land barst aanstaand weekend de vrolijkheid weer los. Eens per jaar mogen volwassenen en kinderen ongegeneerd als wat dan ook verkleed over straat lopen en eens heerlijk de boel de boel laten. Persoonlijk gezegd niet iets voor mij, maar ja ik kom dan ook niet uit het zuiden van ons landje maar van boven de rivieren en daar speelt carnaval toch een minder grote rol. Al doet Zwolle, mijn woonplaats wel mee! Overigens heb ik één keer in mijn leven uitgebreid carnaval gevierd, je moet tenslotte alles een keer ervaren, en toen heb ik mijn man ontmoet. Maar dat even ter zijde
Carnaval is een periode die oorspronkelijk vooraf gaat aan een andere periode, namelijk het vasten. Of zoals Wikipedia het omschrijft: Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Tegenwoordig is carnaval nog wel een eet en vooral drink festijn maar die vastenperiode daar hoor ik mensen zelden over…..

Gezond blijven eten

Toch is het verstandig om tijdens deze week gewoon en vooral gezond te blijven eten. Helaas schiet dat er nog wel eens bij in met de carnaval. Maar met een paar voorzorgsmaatregelen kan het wel lukken.
Zorg voor een aantal maaltijden die je zo kunt pakken. Door van te voren te koken en deze maaltijden in te vriezen heb je in een handomdraai een fatsoenlijke maaltijd op tafel staan. Denk aan boerenkool. Heel gemakkelijk om veel van klaar te maken, dus kook eens dubbel en vries het in. Ook een pan soep kan je invriezen, snert bijvoorbeeld. Ook heerlijk en voedzaam.
Ovenschotels kan je ook een avond van te voren klaar maken en op het moment dat je ze nodig hebt hoef je alleen de oven nog maar aan te zetten. Pasta’s zijn ook handig en helemaal niet veel werk. Zo zie je maar dat er naast patat legio mogelijkheden zijn.

Toch wel mee heel de dag genieten van de carnaval?

Wil je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat genieten van de carnaval en er aan deelnemen, dan moet je wel goed voor je lichaam zorgen. De hele dag hossen kost tenslotte ook energie. En mocht het toch niet lukken om gezond te eten tijdens deze bijzondere week. Herstel dan een andere traditie in ere, de vastenperiode en eet de tijd na carnaval alleen het hoogst noodzakelijke.
Alaaf!

lees ook Natasja van Spruitjesenzo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *