kinderboerderijen

kinderboerderij

Naar de kinderboerderij

Wie kan zonder de kinderboerderij ?

De kinderboerderij is volgens mij de best en meest bezochte attractie van Nederland. Wij hebben in een straal van vijf kilometer van ons huis wel keus uit wel drie! Zeer luxe!
Wij wonen in een dorp dat ‘vast gebouwd’ is aan een grote stad. Het dorp kent een aantal vrijwilligers die in hun vrije tijd een kinderboerderij runnen. Deze is dan ook niet ieder dag overdag open, maar in de weekenden wel een aantal uren.
Erg leuk op het moment dat je er even uit wil maar in verband met tijd gebrek niet te ver van huis kan! Als we meer tijd hebben dan gaan we graag naar één van de kinderboerderij in de stad. Deze twee kinderboerderijen zijn gecombineerd met een waterspeeltuin, dus in de zomer kan je hier makkelijk de hele dag genieten.

Uit mijn eigen jeugd ken ik het fenomeen kinderboerderij niet. Ik ben opgegroeid op het platteland, in een dorpje in Friesland. Daar kende je altijd wel iemand die op een boerderij woonde.En ik had ook nog eens het geluk dat ik een oom en tante had met een veehouderijbedrijf. Wat we ook vaak deden was in de weilanden slootje springen (poolstok springen), hutten bouwen in de struiken, dat was onze natuur.
De natuur in de stad moet o.a. gehaald worden uit de kinderboerderij. Ik vind het heerlijk! Wat een uitvinding, en de kinderen worden er ook erg blij van. Met gemak rennen ze achter de schapen en geiten aan. De shetland pony’s zijn net groot (of klein) genoeg om aaibaar te zijn. De konijnen zijn wel erg zacht als je ze op schoot hebt en de pauw (het zijn er wel vijf!!) laat altijd mooi zijn veren zien.

De beste tijd om te gaan

We zijn er ook achter gekomen wat de meest gunstige tijd is om naar de kinderboerderij te gaan, ongeveer een uur voor sluitingstijd. Dan worden de dieren gevoerd, de geiten moeten vanuit de wei weer terug in eigen hok dus er gebeurt van alles op de boerderij.
Mijn dochter heeft hierdoor een aantal keer het geluk gehad dat ze met de verzorgster mee mocht om alle kippen te voeren en te helpen met het hek voor de geiten.

Voor de kinderboerderijen is er een stichting opgericht: Stichting Kinderboerderijen Nederland. Deze stichting, de brancheorganisatie voor kinderboerderijen, werd opgericht in 1988. Bij de SKBN zijn ruim 300 Nederlandse kinderboerderijen aangesloten. Jaarlijks worden de Nederlandse kinderboerderijen door bijna 30 miljoen bezoekers, jong en oud, bezocht. Nederland heeft daarmee de grootste kinderboerderijen- dichtheid van heel Europa. De SKBN behartigt de belangen van de boerderijen
Meer lezen over de Stichting kinderboerderijen Nederland ? Kijk op: http://www.skbn.net/ Op deze site kan je onder andere opzoek gaan naar een boerderij bij jou in de buurt en hier dan ook de activiteiten van ze volgen.
Veel plezier!
Nienke

lees ook : Burgers Zoo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *