de invloed van muziek

over vlinders maken op vlindermuziek

Eén van de vaders die bij mij Muziek op Schoot met zijn dochter volgt zit in de reclamewereld. Toen na de les het gesprek kwam op wat muziek doet met je hersenen (o.a. meer verbindingen maken tussen de linker- en rechterhersenhelft) vertelde hij dat dit in de reclamewereld ook heel bewust wordt toegepast. Eigenlijk weten we dit allemaal. Kijk een reclame eens zonder geluid, is het dan nog aantrekkelijk? Zet er andere muziek onder: heeft het dan nog het gewenste effect? Of kijk een film zonder geluid, een romantische scène slaat nergens meer op.

Jonge kinderen en babytjes.

Gaan we nu terug naar jonge kinderen en babytjes in de buik: Ook zij worden beïnvloed door muziek. Zet eens heel ritmische muziek op:je kind zal actief worden en willen bewegen. Zet rustige muziek op en je merkt een heel ander effect. Toch is het geen tovermiddel, zo van: ik wil dat ze rustig worden, ik zet slaapmuziek op.. Het moet wel passen in het moment en bij je activiteit.

Zo is knutseltijd fantastisch om te ondersteunen met passende muziek. Zo heb ik met mijn eigen kinderen vaak klei en muziek gecombineerd. Zelf deed ik natuurlijk vrolijk mee! Opvoeden is nog steeds voordoen. De muziek stuurt je beweging in het kleien en de kinderen volgen je voorbeeld. Niet praten is essentieel: anders hoor je de muziek niet! Kinderen mogen wel praten, maar jij beperkt het tot het hoognodige en als je wat zegt is dat met gedempte stem. Zo geef je het voorbeeld en kan het Grote Genieten beginnen. Je zult zien, als je dit vaker doet worden dit prachtige momenten van rust en creativiteit.

Zo maak je vlindermuziek

In het onderstaande filmpje zie je hoe je met (vinger)verf een prachtige symmetrische vlinder maakt. Je bent niet alleen bezig met vormen en kleuren, maar de grote “truc” is een prachtig moment én heel leerzaam: de eigenschappen van natte verf worden ontdekt! Een mooie zintuigelijke activiteit, gestuurd door de ritmes en klanken van de muziek van Grieg.

Deze zelfde muziek kun je gebruiken voor je vlindermuziek: door met de vlinder rond te vliegen. Knutsel ook bloemetjes, zet die in de ruimte neer (of met een groep: geef elk kind een bloem en om de beurt de vlinder) en vlieg met de vlinder van bloem naar bloem en laat hem hoog en laag vliegen…  en morgen weer want na herhaling komt herkenning en van herkenning komt plezier!
Geniet ervan! van je vlindermuziek

bekijk de video en luister naar de vlindermuziek

Muziek: Edvard Grieg, “Peer Gynt suite”, deel 1: Morgenstimnung

lees ook : lentekriebels van felice is juf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *