Je kind als museumdirecteur

verzamelwoede

Help mijn kind heeft last van verzamelwoede

De toekomstige museumdirecteur.

Als jouw 5 jarige kleuter nog geen verzameling is begonnen, nou dan begint hij beslist morgen (zeker nu in de kersttijd, met al die prachtige dingen om hem heen!) Kijk dus niet raar op als je ineens de vloer bezaaid vindt met: mooie steentjes, schitterende papiertjes, oude Donald Ducks…
Vijfjarigen zijn dol op: categoriseren, sorteren en organiseren. Dat is een deel van de aantrekkelijkheid om een verzameling op te bouwen. De ander is (en dat zal menig volwassene begrijpen): de spanning van de jacht…..

Er zit aan deze hobby een groot voordeel, dat je als ouder moet koesteren: Zaken waar je kleuter belang aan hecht, zijn zaken waarvoor hij goed zal zorgen. Dus een kind dat zich nu werkelijk geen moment druk maakt om de beestenbende in zijn kamer, kan uren zoet zijn zorgvuldig de juiste steen in het juiste doosje te doen. Het juiste papiertje in het juiste boek te plakken. Kleuters kunnen enorme ingewikkelde sorteersystemen bedenken. Zorg dat je aan hem vraagt waarom hij het op deze manier organiseert! En geloof me: je zal verbaast zijn.

Voordeel van de verzamelwoede.

Een ander voordeel van verzamelwoede is dat kinderen als ze iets verzamelen daar ook graag alles van willen weten. En dan in staat blijken kennis te absorberen die eigenlijk ver boven hun leeftijdsniveau ligt….
En tenslotte, wanneer je kind iets leuk vindt, dan zal hij daar ook graag over praten. Op die manier vergroot hij zijn woordenschat en verstevigt hij zijn sociale vaardigheden.
Een kleuter met een verzameling: heel goed!

Nadeel van de verzamelwoede

Ik moet er wel op wijzen dat er een piepklein nadeeltje zit aan die verzamelwoede..
De koters rapen van alles op en stoppen dat in hun zakken. Vervolgens gaan broek en jas in de was…
Voel je hem komen? Nee?? Dan ben jij een keurige moeder die voor de spullen de machine ingaan, even de zakken controleert… Zo ben ik dus niet…. Er rolt van alles uit die wasmachine. En soms heb ik een kostbaar collectors item volledig verpest..

lees ook: hoe lang moet een kind van 4

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *