DDay 2004 ( deel 1 )

DDay

Een moeder met een hobbie  Normandië; DDay 2004 deel 1.

Het begin van een mooie week.

In 2004 zijn we met onze oldtimer naar Normandie geweest, om de herdenking van 60 jaar D-day bij te wonen. D-day, 6 juni 1944, belangrijke dag in de Tweede Wereldoorlog, de landing van de geallieerden op de stranden van Frankrijk, het begin van de bevrijding van Europa. Onze oldtimer waar ik het over heb is een Canadese Dodge uit 1944, een oorlogsvoertuig dus. Elke vijf jaar wordt D-day in Frankrijk nog groots herdacht. Vanuit verschillende landen komen mensen zoals wij met hun voertuigen om de plechtigheden en feestelijkheden op te luisteren. Vele voertuigen zijn bewaard gebleven en liefdevol en met respect voor de geschiedenis gerestaureerd. Zo houden wij de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Met dit verslag in vier delen hoop ik jullie mee te kunnen nemen op een bijzondere reis.

Na de nodige voorbereidingen is het op 31 mei 2004 dan eindelijk zover: we gaan op reis! Vanuit onze woonplaats zakken we af richting het midden van het land en uiteindelijk de volgende dag in Zeeland is het reisgezelschap compleet: een jeep, een ambulance en vier Dodges, met bestuurders en bijrijders, klaar voor een groot spektakel. Met de jeep voorop vertrekken we met de zes voertuigen naar Frankrijk. Ergens tussen Calais en Boulogne-sur-Mer zoeken we een camping om te overnachten. ’s Avonds vernemen we dat een andere colonne van onze club bij een ongeval betrokken is in de buurt van Rouen en dat er een dode te betreuren is. Dit bericht druk de stemming wel en het geeft een apart cachet aan de Normandië-tour.

In Collone

Naarmate we dichter bij onze eindbestemming komen, komen we steeds meer groene colonnes tegen. Daarnaast zijn er ook veel voertuigen die niet zelf rijden, maar op aanhangers en trailers etc vervoerd worden. We hebben ontzettend veel bekijks; er wordt continu getoeterd en gezwaaid naar onze collone. Aan het eind van de volgende dag (het is inmiddels 2 juni) bereiken we de eindbestemming: Courseulles-sur-Mer. Omdat het evenement pas op 3 juni ingaat en we niet zeker weten of we kunnen blijven staan, zetten we onze spullen minimaal op.

Op 3 juni melden we ons bij de club-organisatie; het officiële verblijf kan beginnen! Na onze badges, t-shirts en truien te hebben opgehaald, worden de kampeerplekken verdeeld. Gelukkig mogen we met z’n allen blijven staan op de drie plaatsen die we met elkaar hebben ingenomen. Na wat herschikken staan de tenten en de auto’s op hun plek. We zijn klaar voor ons verblijf hier. Overdag rijden we wat rond in de omgeving en we krijgen lamme armen van het zwaaien naar de mensen.

De ban van DDAY

Iedereen is al in de ban van D-day. ’s Avonds bij de eerste briefing wordt eerst het slachtoffer van het verkeersongeval herdacht. Iedereen krijgt ook een zwart lintje voor aande auto. Daarna wordt het programma voor 4 juni bekend. We zitten aan het gedeelte dat Juno Beach heet, waar de Canadezen de hoofdrol hebben gespeeld. Dit houdt in, dat er voor de Canadese voertuigen een rol is weggelegd. De Canadese overheid heeft een aantal voertuigen aangewezen, die mogen deelnemen aan het officiële defilé op 4 juni. We zitten erbij!! Onze reisvrienden hebben allen Amerikaanse voertuigen, dus zij zullen de 4e een ander programma volgen.
Tot zover het begin; in het volgende gedeelte neem ik jullie mee naar de aanloop naar de belangrijkste dag van die week, met allerlei plechtigheden.

lees ook: DDay 2004( deel 4)

DDay

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *