Mag Pietje Bell niet of wel? 

pietje bell

Een heftige discussie: Pietje Bell is niet voor de kleine kinderen. Die vinden dat eng, die krijgen daar nare dromen van. Tenminste, ik denk dat dat de argumenten zijn van de Kijkwijzer. Want welke criteria de Kijkwijzer hanteert, dat is geheim. Want zo zeggen de mensen van Kijkwijzer: “Die vragenlijst is er voor distributeurs en voor het gebruik ervan worden zij uitgebreid getraind. Zonder deze training en het algoritme dat de leeftijden berekent, kan de vragenlijst tot verwarring leiden” 
Bron AD 

Waarom de Pietje Bell film kijken dus ineens niet meer kan, blijft enigszins onduidelijk. 

In alles wat je er over leest, zijn mensen heel verontwaardigd, dat na 20 jaar een leeftijdskeuring ineens veranderd. Dat begrijp ik niet. De tijden veranderen en films blijven hetzelfde…. 
Er was een tijd dat we bloot zijn en blote kindertjes op het strand, dat soort zaken, echt geen enkel probleem vonden, als dat werd gefilmd of gefotografeerd. Nu wel. Dus het feit dat het altijd goed was en nu niet meer, is geen argument. 

Is de leeftijd kwalificatie van 12 jaar terecht? 

Acteerprestaties 

Dat is natuurlijk de vraag waar het echt om draait. Is de film Pietje Bell zo schokkend, dat kinderen in de basisschool leeftijd hem niet kunnen kijken? 
Persoonlijk vind ik de film vooral schokkend flauw en kinderachtig. En ook nog eens slecht en vooral overdreven geacteerd. Ik zou mijn kinderen nooit naar die film meenemen: er zijn ook zoveel films die wel goed geacteerd zijn. Lang leve de Koningin bijvoorbeeld, of Minoes, om er zomaar even twee te noemen.  
Maar acteerprestaties worden door de Kijkwijzer niet meegenomen in hun beoordeling. 

De inhoud 

Pietje Bell is een boek uit 1914, het is meer dan 100 jaar oud! En dat zijn in mijn ogen, de grappen ook…Want, ik zei het al eerder: de tijden veranderen. Wat honderd en acht jaar geleden misschien heel gewaagd en stout was, is dat nu niet meer… 
Sterker nog: het is nu slaapverwekkend… 

Mijn conclusie over Pietje Bell: 

Ik zou mijn kinderen er niet naar laten kijken, omdat het een flauwe, slecht geacteerde film is. 
Het is heel jammer dat de makers van de film, niet het thema hebben opgepakt en naar onze tijd hebben uitgewerkt. 
Want het thema: jongetje wil mensen helpen maar doet dat zo onhandig dat hij steeds in de problemen komt, dat is van alle tijden! 

Lees ook eens: je kleuter kent geen tijd

bron afbeelding:creative commons

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *