Een mee-werkende kleuter? 5 tips die helpen.

meewerkende kleuter

van een boze kleuter naar een gezellig meewerkende kleuter? het is niet zo lastig als je denkt.

Jij dacht het ophield als ze twee geweest zijn? Fasten your seatbelts, ook een kleuter kan, hoe zullen we het zeggen: een sterk willetje hebben.

Wanneer je door een winkelcentrum loopt, of op het schoolplein staat, zie je met regelmaat moeders, zwaar geïrriteerd raken door hun kleuters. Aan de ene kant snap je dat ook wel, de kleuter zeurt behoorlijk. Maar aan de andere kant denk je ook: “moeder, pak dat eens wat slimmer aan dan steeds “Nee !” te zeggen, of de variant: “als je nou niet ophoudt….”


Dus bij deze: 5 tips om een meewerkende kleuter aan je zijde te krijgen

1:  leg uit hoe je regel moet toepassen

Let maar eens op, hoe vaak zeg je niet: ”hou op met zeuren”? Vaak. Heb je door dat dat een heel vage opmerking is? Want…wat is zeuren. Of beter wat vind jij zeuren?
Wees duidelijk. En zeg: “ik wil geen woord meer horen over…” En dan benoem je het onderwerp waar je kind zich zo druk over maakt.
Komt het onderwerp toch naar boven, dan hoef je alleen maar je wenkbrauwen op te trekken en vriendelijk te zeggen: ”ik had toch gezegd dat ik niets meer wilde horen over….”

2: wees doof voor nee

Als je je kleuter vraagt iets te doen en het antwoord is nee, schiet niet in de stress.
En ga vooral de strijd niet aan. Wacht een minuut of wat, doe even iets anders, maak een geintje en herhaal je vraag. Je kind merkt nu niet alleen dat je het serieus meent, maar ook dat er weinig ruimte is om hier ruzie over te maken….en dat hij veel beter de rol van meewerkende kleuter op zich kan nemen….

3: pick your battles

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: pick your battles! Je moet overal ruzie over maken. Waar het kan, mag een kind gewoon zelf beslissen wat het graag wil. Dat geeft je kind een heerlijk gevoel van zelfstandigheid. En dat is toch wat we willen: zelfstandige kinderen! Door daar waar het kan toe te geven, geef je je kind vertrouwen en dat is een mooi cadeau.

4: bied een keuze

We kunnen een eindeloze waslijst maken van zaken waar een kleuter helemaal niks over te zeggen heeft… Bedtijd, tv tijd, welke oppas en dat je naar school moet, dat je veel groenten moet eten en weinig snoep, om er maar een paar te noemen.
Hoe heerlijk is het dan voor een kleuter om wel te mogen kiezen?? Dat vinden kleuters geweldig! Welke pyjama doen we aan, welk boekje lezen we voor, wil je in het winkelwagentje zitten of ga je zelf een wagentje duwen?
En vergis je niet: keuzes kunnen maken, is een vaardigheid die je in het leven goed van pas kan komen.

5 praat, praat en praat!
 

hoe meer je met je kind babbelt, hoe beter je elkaar leert kennen, dat klinkt misschien gek, van je eigen hummel, maar geloof me: ik was altijd compleet verbijsterd te horen wat er allemaal in die koppies van mijn kinderen omging.
Door veel te praten, kan je ook makkelijk op je kinderen inspelen op een moment dat ze dwars gaan liggen.
Eigenlijk is veel, heel veel praten de allerbeste tip om een meewerkende kleuter aan je zijde te krijgen.

wil je meer lezen? Winkelen met kinderen is vast wat voor jou!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *