Jouw minimaatschappij onder de loep

school

Als je kind naar school gaat, zijn kinderfeestjes thuis een goed idee. Myrthe legt uit waarom en neemt je mee naar het verjaardagsfeest van haar zoon.

HET FEESTJE VAN JE KIND GEEFT JE ZOVEEL INZICHTEN. Hierbij een eerlijke inkijk in een feestje en de mogelijk vergeten voordelen van een feestje dat je thuis mag vieren met jouw kindje en klasgenootjes. 

je eerste dag op school

En dan ben je jarig, 4 jaar oud en je eerste stappen op het schoolplein, op weg naar de juf van groep 1 waar jij vandaag start, worden gezet.

Je rent, je verwondert, je bent gespannen, verlegen, enthousiast, verdrietig of alles misschien wel tegelijk.  Vanaf nu stap jij in een mini maatschappij waar ik als mama geen weet van heb.

Ik kan enkel gissen naar hoe jij in de kring zult zitten, of je driftig meedoet in de les of wegdroomt in de klas. Ik hoor na school wat namen van kindjes voorbij komen waarvan ik nog geen weet heb.

En vaak: vaak kan er helemaal niet antwoord gegeven worden op vragen van school. Heb je vandaag heel hard ergens om moeten lachen? Moest er iemand een windje laten? Hebben jullie liedjes gezongen?Ik word maar weinig wijs van wat jij beleeft op school.

Loslaten. 

Jij ontwikkelt, leeft, ervaart en ontdekt op een plek die ik niet meer zo samen met je kan beleven. Je komt thuis met verhalen die je alleen op school hebt kunnen horen. Over dat je een wens mag doen nu je tussen twee meisjes in hebt gezeten. 

Of die keer dat je thuis uitvoerig het ‘iene-miete-mutte-versje’ bent gaan uitvoeren bij het kiezen van een snoepje. Je kunt me tegenwoordig alles wijsmaken over dino’s en de bijbehorende namen. Ik leer van jou. 

Totdat…..

We jouw feestje mogen vieren. 

Wat een genot om alle uitgenodigde klasgenootjes thuis om elkaar heen te zien rennen, samen te spelen. En om jou hier tussen te zien bewegen. Hoe je interactie is met de een, en hoe jij je door een ander jongetje flink laat opjutten. Door dit tafereel van een afstandje te aanschouwen, kan ik karakters plaatsen bij de kinderen. Verhalen en verbanden ga ik leggen tussen de kinderen:

Wat voor gesprekken jullie jongens onderling hebben. Hoe er gespeeld wordt.  En voor het eerst is daar die glimp van wie jij bent in de klas. Ik ontdek, beleef en geniet net zo hard mee. Jij van alle aandacht, belangstelling en de spelletjes die jullie met elkaar spelen. Ik geniet van het zien hoe jij beweegt tussen hen in, wie jij bent op school.

Wat is het toch heerlijk om jouw kinderfeestje thuis te vieren. Om weer even met je samen te spelen en mij te laten ontdekken hoe jouw wereld op school er uitziet. Jij en jouw klasgenootjes!

Laten we nog maar vaak een verjaardagsfeestje mogen vieren.

Ik kan niet wachten! 

Dus, mocht je twijfelen over de locatie van het feest…Ik hoop je hierbij het duwtje in de rug te hebben gegeven,  dat feestjes thuis, in het buurthuis of gymzaal echt mogelijk zijn. Het geeft je unieke inkijkjes in de minimaatschappij van je kind!

4 antwoorden
  1. lodi zegt:

    Ik vierde ooit het eerste feestje thuis, maar kreeg hier zoveel commentaar op van de uitgenodigde 5 jarigen, dat ik dit zo sneu vond voor mijn zoon en de keren daarna buiten de deur ben gegaan. Ik leerde het meeste van de kinderen en hoe ze om gaan in de groep tijdens uitjes met school, als ik vier kinderen in de auto had zitten en hoorde hoe de kinderen in de groep vielen, reageerden en samen waren.

    Beantwoorden
  2. rachel zegt:

    hier altijd alle kinderfeestjes thuis gehad en dat beviel ons en de kinderen altijd prima. was voor mij ook geen doen om met een bende kids erop uit te gaan eerlijk gezegd

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *