Is een kind van vier leerplichtig?

leerplichtig

Het antwoord op de vraag is een kind van vier leerplichtig is heel eenvoudig. Nee dat is het niet.

De meeste kinderen gaan naar school als ze vier jaar zijn en laten we eerlijk zijn: meestal zijn moeder en kind daar dan wel aan toe!
Maar op dat moment is j ekind nog niet leerplichtig. En je ziet heel vaak dat moeders, kinderen en de school dat vierde levensjaar ook gebruiken om “er in te komen”.

En dat is een groot goed. Want school, dat is best vermoeiend. Ook die vierjarigen die niet konden wachten tot het zover was, is het soms te veel. En dan is het fijn dat de wet de ruimte geeft om even gas terug te nemen.

Andere vier jarigen stappen aarzelend  de school binnen, zij zijn er nog zo zeker niet van of ze dit wel leuk gaan vinden…Oeps..ze moeten nog vele vele jaren onderwijs volgen…Maar wat blijkt ?Na een tijdje wennen ze aan het naar school gaan en beginnen ze de voordelen in te zien.
Ook voor zulke kinderen is het heel erg fijn dat ze stap voor stap mogen wennen.

Ongeveer 98 % van de vierjarigen gaat naar school, dat is heel veel. Of ze allemaal ook direct fulltime zeg maar nine to five naar school gaan, daar is weinig onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk niet. Heel veel kinderen moeten dat eerste jaar gewoon wennen en in het schoolritme komen.
Daarom is het ook zo belangrijk dat een kind van vier jaar naar school gaat. Onderzoek laat ook zien dat juist in die groep van 2% kinderen  van de kinderen die niet op hun vierde met school begint, relatief veel probleem kinderen zitten.

Wanneer jouw kind nog niet echt aan school toe is, kan je als ouder in overleg met de schooldirecteur afspreken dat je kind nog een aantal uren ( met een maximum van 10 uur) thuis mag blijven. Dat kan tot je kind zes jaar is. En dat begint het echte schoolleven, want vanaf dat moment is je kind echt helemaal leerplichtig. Voor de komende twaalf jaar…

Lees in deze corona tijd ook eens: Allemaal aan het huiswerk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *