Je kleuter gaat naar groep 3.

groep 3

Is het voor een kleuter fijn om naar groep 3 te gaan, hoe weet je zeker dat je kind toe is aan groep 3? Dat zijn vragen waar ouders mee kunnen worstelen, zeker als blijkt dat hun kind helemaal geen zin heeft in groep 3.

De overgang van groep 2 naar groep 3

Toen ik klein was – we doen even oma vertelt – ging ik naar de kleuterschool. Een apart gebouwtje, waar alleen maar kleuters naar toe gingen. Toen ik zes werd ging ik naar de grote school!! Die stond heel ergens anders. Ik kan jullie verzekeren, dat was nog eens een overgang!
Omdat veel volwassenen zagen dat dit inderdaad een vrij brute overgang was voor kleuters, kwamen kleuterklassen en “grote school” in een gebouw. En moest het onderwijs een geheel vormen. Van groep 1 tot en met groep 8.

Het grote verschil blijft….

Dat mislukte natuurlijk. Want het grote verschil blijft, dat je op de kleuterschool of groep 1 en 2, nog niet leert lezen en schrijven en op de grote school en in groep drie wel!
En dat is het grote verschil en sommige kinderen vinden dat maar wat spannend! En kunnen daar gewoon zenuwachtig van worden

Wat moet een kind in groep 3 kunnen

Als een kind naar groep 3 gaat, hoeft hij natuurlijk “niks” te kunnen. Hij gaat natuurlijk naar groep 3 om te leren. Het is goed om je kleuter daar op te wijzen als hij zich zorgen maakt, dat hij nu naar die enge groep moet waar je moet kunnen lezen….

Hoeft je kind dan helemaal niks te kunnen

Nee zo makkelijk is het nu ook weer niet. Je kind moet er aan toe zijn om een tijdje stil te kunnen zitten. Hij moet zich een tijdje op een werkje kunnen concentreren. In plaats van blokkentorens bouwen, moet hij cijfertjes schrijven, een heel andere motorische vaardigheid! Je kind moet informatie kunnen verwerken en opslaan in zijn geheugen. De volgende dag, de volgende week, heeft hij die informatie weer nodig voor het volgende stukje kennis.

lees ook eens: wanneer vieze woorden echt niet kunnen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *