Omgaan met een kleuter die steelt.

stelen

over kleuters die stelen en een creatieve maniet om daar mee om te gaan

In een Amerikaans blad las ik hoe een vader omging met de diefstal van een pakje kauwgum uit de supermarkt door zijn 5 jarige zoon.
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

De vader ontdekte dat zijn zoontje een pakje kauwgom achter over had gedrukt, toen zoonlief hem vriendelijk een reepje kauwgom aanbood. En nu niet gelijk denken “wat een sukkelig joch “, kleuters denken nog niet zover vooruit. En ze zijn reuze sociaal. Dus een kleuter denkt: “ik geef papa ook een stukje kauwgom” En de gedachte dat papa dan door heeft dat hij gestolen heeft, komt gewoon nog niet in zijn hoofd op.

De vader wist natuurlijk heel goed dat deze kauwgom niet langs de kassa was gegegaan en vroeg zoonlief of dit misschien getolen waar was

Het jochie erkende dat onmiddellijk.

De vader vertelde hem toen dat hij blij was dat zoonlief het stelen eerlijk toegaf, maar dat hij enorm teleurgesteld was door het feit dat er wel gestolen was..
En toen werd het moeilijker voor de vader, want hoe moest hij zijn zoon nu straffen? Hem weg laten komen met “omdat je zo eerlijk bent geweest”, vond hij toch een beetje een zwaktebod

En hij bedacht het volgende:

Hij vroeg zoon lief wat het pakje kauwgom kostte. Dat bleek €1,50 te zijn. Daar legde de vader een boete van 50 cent op. Asl straf voor het stelen. Zoonlief moest dus 2 euro betalen en dat geld moest met klusjes doen verdiend worden.


Natuurlijk werden de klusjes aangepast aan het niveau van een 5-jarige.
Maar de vader liet hem wel werken…En was heel tevreden toen hij zoonlief hoorde mopperen “Nou ik ga echt niet meer stelen, hoor”

Ik vind dit een heel leuke grote mensen manier op kleuterniveau om dingen duidelijk te maken.
Hij laat het kind heel erg in zijn waarde. Door te benadrukken dat het goed was dat hij eerlijk toegaf gestolen te hebben. Maar dat het stelen zelf echt niet kan.
Ik durf te wedden dat menig moeder die eerlijkheid alleen wel genoeg had gevonden.

Of vergis ik me?
meer lezen over kinderen en kauwgom? lees dan eens Mag een peuter kauwgom

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *