Kindervriendschap, superbelangrijk: voor nu en later.

kindervriendschap

Je ziet hoe fijn je kind het vindt om vriendjes te hebben, dat is niet zo gek, kindervriendschappen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Jij hebt waarschijnlijk een paar goede vriendinnen. Onderzoek leert dat de meeste vrouwen twee tot drie heel goede vriendinnen hebben en cirkel van ongeveer 7 personen die je omschrijft als: goede kennissen, fijne collega’s enzo.

Erbij horen

(Kinder) vriendschappen geven je het gevoel, dat je ergens bij hoort, dat je niet alleen op de wereld staat. Het gevoel  dat je ergens bij te hoort, is een heel  sterk menselijk gevoel.
Zo sterk, dat kinderen die in hun jeugd geen kindervriendschappen ervaren, op latere leeftijd gevoeliger zijn voor depressies, dan volwassenen die in hun jeugd wel veel en goede vrienden hadden.

Simpel gezegd: een mens is nu eenmaal een groepsdier…

Kindervriendschap en het sociale brein

In ons brein zitten hersengebieden die wetenschappers het sociale brein noemen.
Dat vinden we natuurlijk een superbelangrijk brein Als je aan een moeder vraagt: wat is belangrijker, goed kunnen leren of goede vrienden hebben, dan zeggen wij moeders zonder een tel te aarzelen: vriendschappen!

Het sociale brein wordt actief, zodra een mens(kind) gaat nadenken over anderen. Vooral als je je gaat verplaatsen in anderen, als je bijvoorbeeld gaat bedenken hoe je het best met iemand om kan gaan.

Ze hebben echt met wetenschappelijk onderzoek kunnen vaststellen, dat dat sociale brein harder werkt wanneer een mens(kind) met vrienden praat, dan wanneer we met vreemden praten.

Bij kinderen is het brein volop in ontwikkeling en je snapt het al: hoe meer dat sociale brein geactiveerd wordt, hoe beter later in staat zal zijn om vriendschappen aan te gaan en te kunnen onderhouden. En je weet hoe blij je bent met je vriendinnnen

en voor nu…

En voor de korte termijn: een kind wordt gewoon blij van vriendjes en leert er ook een boel van. Daar bij anderen te spelen zal je kind ook ontdekken dat het nergens hetzelfde is. Bij jouw thuis mag dit, bij vriendje A mag dat. En bij vriendinnetje C gelden weer andere regels. Wie weet worden ze nog een beetje blij met de huisregels van jou ! Reuze leerzaam, die kindervriendschappen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *