Hoe oud moet je kind zijn om vuurwerk af te steken??

vuurwerk afsteken

Er zijn veel vragen over hoe oud moet mijn kind zijn om, waar het antwoord niet zo zeer in de leeftijd zit, maar in de aard van het kind.
In dit geval is het makkelijker, de wet zegt namelijk dat  een kind minimaal 12 jaar moet zijn, voor het licht vuurwerk mag afsteken.

Het is helemaal niet lastig om te zien wat licht en wat zwaarder vuurwerk is, dat staat namelijk op de verpakking.

Persoonlijk wil ik als ouder niet tegen mijn kind zeggen: “lap jij de wet maar aan je zolen en ga lekker op je tiende al met zwaar vuurwerk in de weer. Vuurwerk afsteken, daar gaat het om !”
Aan de andere kant, ik wil als ouder ook niet dat mijn kind onvoorzichtig met vuurwerk omgaat. Lekker met een groep vrienden en vriendinnen lopen stunten, je weet hoe dat gaat.

Het compromis is eenvoudig: Je legt je kind uit dat je pas met vuurwerk, en dan ook nog licht vuurwerk de straat op mag als je 12 jaar oud bent. Maar dat je wel wil dat hij/zij leert met vuurwerk om te gaan. Dus op de stoep mag je vuurwerk afsteken.Astronautjes en grondbloemen en meer van dat leuks (vergis je niet, ik hou van vuurwerk afsteken) Maar je mag er niet de weg mee op, je mag er niet mee op pad.
En dat laatste is niet onderhandelbaar…

Onder de 18 jaar en vuurwerk afsteken…

Kinderen onder de 18 jaar krijgen geen boete als ze met vuurwerk in de weer zijn, op een leeftijd dat dat niet mag, of met te zwaar vuurwerk. Ze krijgen ook geen boete als ze te lang doorgaan, na 02.00 moet het knallen afgelopen zijn en voor 18.00 mag je er niet aan beginnen.

Kinderen tot 18 jaar moeten naar bureau Halt. wanneer ze betrapt worden op vuurwerk afsteken.Wanneer ze daar worden binnengebracht worden ze in een ruimte geplaatst waar films draaien van het brandwonden centrum Beverwijk. Daar moet je zeg maar een sterke maag voor hebben.

Een mentor leerling van mij (toen 13 jaar oud) vertelde me ooit dat hij al heel vroeg werd opgepakt en dat hij de film zeker 6 keer had moeten aankijken. Hij vond het zeg maar, geen fijne ervaring.
De volgende dag mogen de Halt klanten het vuurwerk gaan opruimen. Hier in deze streek mogen ze dat altijd in de buurt doen waar ze wonen…Ook zeg maar, geen fijne ervaring..

Zo lieve mede moeders, je bent weer wat wijzer, en laat je vooral niet gek maken. Niet door de media, niet door je kind en doe datgene wat jij verstandig vindt als het gaat om vuurwerk afsteken.
Fijne jaarwisseling en vergeet niet bubbels te drinken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *