Gelukkig dat je zo verschillend bent!

verschillen tussen vaders en moeders

Over de verschillen tussen vaders en moeder en hoe goed het is, dat die er zijn

Ben jij het regelmatig niet eens met de manier waarop je partner met jullie kindje om gaat ? Goed zo!!
Gooit hij het kind te wild de lucht in, ontploft er een bom als hij alleen met de peuter thuis is, blijkt je kleuter op blote voeten in laarzen te lopen?

Prima!

Iedere ouder heeft zijn/haar eigen aanpak en daar leert je kind alleen maar van. Sterker nog, daar leert hij veel meer van dan wanneer altijd alles hetzelfde is.
Natuurlijk zijn er afspraken waar juliie je allebei gewoon aan moeten houden: zaken als bedtijd en bord leeg. het mag niet zo zijn dat als de ene ouder weg is, de koters denken dat nu ineens alles mag. Dat zou heel unfair en heel onverstandig zijn. maar dat papa en mama de zaker verschillend aanpakken: dat is echt heel verstandig!

wat feiten over verschillen tussen vaders en moeders op een rijtje

  • Vaders spelen meer met hun baby dan moeders. Ja echt het is onderzocht : vaders spenderen 33% van de tijd die ze met de baby doorbrengen aan spelen en moeders spelen in de tijd dat ze met de baby samen zijn 26 %
  • Vaders houden meer van fysieke spelletjes dan van vormpjes in torentjes prutsen.
  • Dat is mooi, want beiden is goed voor de ontwikkeling van je baby.
  • Dus laat de vaders vooral over de grond rollen, achter elkaar aanzitten, vliegtuigje spelen, En door het stoeien en bewegen leren kinderen hun lichaam te gebruiken en te vertrouwen. Deze manier van spelen zorgt er ook voor dat kinderen leren omgaan met competitie.
  • Vaders hebben meer dan moeders de gewoonte om het kind iets uit te laten leggen.
  • En ook heel opmerkelijk- ze zakken zelden door de knieen als ze met hun kind in gesprek zijn.
  • En tenslotte : vaders zijn toch een stukje harder dan moeders. Moeders zijn veel sneller bang dat ze hun kind overvragen en dat het daarom ongelukkig wordt. Vaders zijn daar nuchterder in. En dat is eigenlijk best fijn want in het echte leven , wordt ook niet altijd rekening met je wensen en verlangens gehouden.

Hoe doe je dat in de praktijk?

Hoe ga je in de praktijd met die verschllen om? Dat is eigenlijk heel simpel: je gaat er niet mee om. Je respecteert elkaars manier van doen en lacht erom. En natuurlijk ga jij die ontplofte bom niet opruimen….Het zou heel vreemd zijn als dat van je verwacht werd, of….nog erger: als jij dat van jezelf verwachtte. Want daar zit vaak het echte probleem: jij vind dat een kind sokken aan moet als hij op zijn laarzen naar buiten gaat…en dan ga jij dat lopen te regelen. Denk Frozen, denk: let it goooooo en geniet van de rust die dat brengt…
Respecteer elkaar en leer van elkaar !

lees ook eens over verschillen in opvoeding: als je niet op een lijn zit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *