Poepen tijdens je bevalling

poepen

Er zijn gênante zwangerschapskwaaltjes waar alle zwangere moeders als bij afspraak over zwijgen. Maar er is iets waar we mogelijk nog minder over kwijt willen: poepen als je aan het baren bent.

Poepen tijdens de bevalling: ik heb er nog nooit een moeder over gehoord, jij wel? We schamen ons niet om bloederige zaken als knippen en scheuren en hechtingen uitgebreid uit de doeken te doen. Enge navelstrengen gewikkeld om een klein babynekje, je krijgt het onverdund bij je beschuit met muisjes.

Maar niemand vermeld dat er tijdens het persen, ook even iets anders mee naar buiten kwam…
Toch is dat heel normaal. Het zijn tenslotte dezelfde spieren die je hier gebruikt. Of je nu kracht zet om je baby er uit te persen, of ontlasting…dat maakt die spieren niet uit. Die doen gewoon hun werk.
Daarom vinden verloskundigen het zelfs wel prettig als ze zien dat er wat ontlasting mee komt: de vrouw gebruikt haar  bekkenbodemspier goed!

Ongemerkt

Voor je nu afschuwelijke visoenen krijgt van dampende hopen in je bed: het is altijd maar een heel klein beetje wat mee komt. Veel moeders ( ik ook) merken het niet eens. Ik merkte dat de verloskundige wat wegveegde en vroeg wat dat was…

Poepen tijdens de bevalling is heel normaal

De verloskundigen beschouwen dat beetje ontlasting dat mee naar buiten komt als een goed teken: het laat zien dat je spieren hun werk doen! En dat is nodig, er moet een baby naar buiten.
Er zijn deskundigen die van mening zijn dat het voor de baby goed is om n contact te komen met de poep van de moeder: er zouden goede afweerstoffen inzitten. Of dat echt zo is, is niet helemaal zeker. Het is wel zeker dat het geen kwaad kan voor je kindje.

Is het poepen te voorkomen?

Op zich kan je poepen tijdens de bevalling  niet echt voorkomen. Het helpt een beetje als je – zeker de laatste voor je bevalling – vezelrijk eet en genoeg water drinkt. Kortom als je voor een normale stoelgang zorgt.

Er bestaat ook de mogelijkheid van een klysma. Pas op nu wordt het even een vies praatje. Dan spuiten ze gewoon je darmen leeg…
Maar veel verloskundigen zijn met die oplossing niet echt blij.  Want doordat er wat poep meekomt, ziet de verloskundigen dat je bekkenbodemspier prima werkt. En die controle valt weg als je een klysma gebruikt. Dus doe maar niet. Accepteer gewoon wat er gebeurt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *