Meehelpen als een groot mens, best zwaar werk…

best zwaar werk

Vandaag, eerste paasdag, gaan we in onze straat beginnen met het aanleggen van een pluktuin, best zwaar werk..


Het heeft even geduurd voor het zover was. Geen mens in de straat was blij met de rommelige gemeenteperkjes die door niemand werden bij gehouden.
Maar als je zegt: pluktuin, is de beer los….Een aantal boze buurmannen liepen te hoop.

We hebben doorgezet en uiteindelijk onze zin gekregen. Ondanks de oprechte agressie uit de buurt bleven we staan voor ons standpunt.
Wij vinden het belangrijk dat een kind een bosje bloemen voor z’n moeder kan plukken. Toen ik jong was plukte we gewoon paarden en pinksterbloemen langs de slootkant: alsjeblieft mam!

Net zo belangrijk is het om fruit te zien rijpen: van bloesem naar groene vrucht, van groen vruchtje naar rood ( of geel ) eetbaar fruit..
Ik heb nooit gewild dat mijn kinderen dachten dat fruit uit het vak van de supermarkt komt. Jij ??

Vandaag begonnen we en een van de buren had haar tweeling van 10 jaar meegenomen.
En toen zag ik in de praktijk, hoeveel kinderen leren als ze gewoon mee mogen helpen alsof ze een groot mens zijn.

Meten is weten…

We moesten in het perk vakken uitzetten. Dat betekent: meten en paaltjes slaan. De twee jongens zagen hoe het werkte en…gingen aan de slag. Eerst meten, dan een paaltje slaan. En zo’n paaltje sla je met een grote houten hamer. Na 3 keer kijken, hadden de knullen de kunst afgekeken en sloegen vrolijk de paaltjes in de grond. Met de grote mensen hamer, ja wel.
Mocht je bezorgd zijn, alle vingers zitten er nog aan, en  ook alle hoofden zijn nog heel.

Zwaar werk

Vervolgens moesten alle houtsnippers, die tot dan toe op het perkje hadden gelegen uit de vakken en naar de paadjes worden geveegd. Best zwaar werk, maar de jongens hielpen dapper.
Ze waren best trots op zichzelf. En merkte op dat een tuin maken, best zwaar werk is…Tja real life he, dat is toch iets anders dan Farmlife of Hayday…

Maar we waren er nog niet. De vakken moesten nog gespit worden en de kluiten fijngemaakt…Spitten met een grote schop, dat is het echte werk. ( gelukkig is mijn schop aan de kleine kant, dus ze konden ook echt met een grote-mensen-schop werken.
Met het kluiten fijn maken, leer ik ze hoe ze gereedschap voor zich kunnen laten werken in plaats van zelf heel veel kracht te zetten.
He dat vinden ze leuk en ze hebben  het trucje snel door!
Na twee uur is de klus geklaard. Wij zijn tevreden, de jongens zijn super trots.

Wat een geweldige eerste Paasdag !

lees ook eens : zit een tweeling in de familie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *