Kind en vuurwerk en ouders die het feestje verknallen

vuurwerk afsteken

Is het niet een beetje raar om te schrijven over kind en vuurwerk afsteken nu de Sint net zijn hielen heeft gelicht en kerstmis nog moet komen?

Dus niet, nog voor de Sint het land uit was werd er al lekker geknald. Hooladiee en we steken er nog een af. Begrijp me goed, ik ben een grootliefhebber van vuurwerk afsteken. Ik heb het mijn kinderen geleerd en de kinderen van onze vrienden ook. Vuurwerk afsteken heeft iets magisch…

De magie van vuurwerk afsteken zit hem bovenal in het feit dat dat maar een keer per jaar mag. Wanneer het dan op 31 december eindelijk twaalf uur is en je de verplichte zoenen hebt uitgewisseld, weet je niet hoe snel je buiten moest komen en kon het feest beginnen.

Waaide de wind de goede kant op? Zou die superpijl echt meer super zijn dan die van vorig jaar? Beginnen we met de vuurpotten of gaan we eerst even knallen? Of nemen we eerst een pauze om te kijken naar die giga-grote fontein die de buurman van de overkant staat af te steken?

En dan, na een uurtje of wat je uitgeleefd te hebben, ga je weer naar binnen. Pik je een slokje bubbelwijn (wat je helemaal niet lekker vind, maar het staat zo stoer) en is het feest voorbij. Tot volgend jaar.

De basisschool jochies (sorry het zijn echt altijd jongens) die ik nu bezig zie, knallen achteloos wat pijlen weg, uit een goed gevulde rugzak. Ze hebben voorraad genoeg…

Los van alle milieuaspecten die hangen aan het afsteken van vuurwerk, het feit dat iedereen ( ik dus ook) knettergek wordt van al die knallen, dat dieren een maand lang geen leven hebben, nou ja al die dingen die we allemaal al lang weten, vind ik het afsteken van vuurwerk in de maand december echt het feestje verknallen. Letterlijk.

Als je de hele maand door mag knallen, als vuurwerk afsteken iets wordt wat je tussen twee computerspelletjes door doet, dan is de magie er toch he-le-maal van af?
En hoe komt het dat er de hele maand door al vrolijk met vuurwerk wordt gespeeld?

Juist, omdat ouders niet durven zeggen: “Je wacht maar tot 31 december” En zo hebben ze het vuurwerk afsteken om zeep geholpen…

l

8 antwoorden
 1. Heleen zegt:

  Ik snap je heel goed. En, hoe harder hoe beter lijkt het wel. Het liefste in een tunneltje of ergens anders waar het flink galmt. Dochter van 2,5 (en ikzelf ook) schrikken ons steeds een hoedje. Ik vind het ook hoor; met vuurwerk wacht je op oudejaarsdag!

  Beantwoorden
 2. rachel zegt:

  hier beginnen ze meestal een week voor de kerst al, en dan zijn het de kleine dingen en met oud en nieuw gaat het goed los. en ik vind dat dat moet kunnen, het is maar een keer per jaar oud en nieuw en mensen die zeuren erover mogen op een hutje op de hei gaan zitten van mij 😉

  Beantwoorden
 3. Cynthia zegt:

  Helemaal mee eens. Ik ben niet een groot fan van vuurwerk, maar vind het wel mooi om tijdens de jaarwisseling naar te kijken. En om het alleen dan af te steken houdt het juist bijzonder.

  Beantwoorden
 4. KoolFamily zegt:

  Helemaal juist dat de magie zit in het gegeven dat het enkel iets is voor op 31 december. Bij ons -in België- is dat nog steeds zo. Alleen heeft een wet het bij ons verknald, vuurwerk afsteken is namelijk verboden, tenzij je op voorhand een vergunning krijgt (en dat krijg je nu niet bepaald voor een feestje in de tuin).
  Sommige steden maken uitzonderingen zoals Gent waar het wel kan op 1 januari van 00 uur tot 01 uur, maar alles ervoor en erna wordt beboet.
  Bij jullie wordt het verknald door te veel vuurwerk, bij ons door te veel regeltjes.
  Jammer want vuurwerk is wel een mooie traditie om het nieuwe jaar in te knallen!

  Beantwoorden
 5. Rory zegt:

  Ik vind het verschrikkelijk. Die magie is er voor mij allang af, zeker sinds H. ooit bijna een verdwaalde pijl in zijn oog had gekregen (door anderen afgestoken bedoel ik). En natuurlijk was het per ongeluk, maar ik vind het gewoon eng. Gisteren liepen we in Amsterdam (ergens in Zuid) en toen ging er toch zo’n enorme knal door de straat. Ik overdrijf niet als ik zeg dat de ruiten trilden en dat je het gewoon in je borstkas voelde. Afschuwelijk vind ik dat. Kind in paniek. Zelf ook behoorlijk geschrokken. Of het nu een paar dagen voor en na de 31ste is of alleen op de 31ste, ik vind er niets meer aan. Vroeger, toen vond ik het geweldig. Maar toen was het meer siervuurwerk. Dus, zet mij maar in een hutje op de hei, want ik vind het niks. En dat laatste is ook spannend want je hebt altijd van die gekken die proberen wat door je brievenbus heen te duwen. Nou ja, dat laatste is een aanname geef ik toe. Maar ik ga ook niet echt lekker weg dan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *