Lekker buitenspelen, wat kan op welke leeftijd

buitenspelen

Het wordt weer prachtig weer en nu wil je helemaal dat je kinderen achter hun telefoon, ipad, laptop vandaan komen en lekker buiten spelen.

  Buiten spelen met peuters en kleuters

Vanaf het moment dat je kind kan lopen, kan het ook buiten spelen. Wees niet te bang voor butsen en schrammen die steentjes of prikkeltakken kunnen opleveren. Heus er is nog nooit een kind overleden aan een blauwe plek!
Buitenspelen is zo ontzettend gezond ( al is het maar dat ze daarna zo lekker slapen !)
Wanneer je met peuters en kleuters naar buiten gaat, is het ontzettend leuk om te zien hoe ze alles willen uitproberen. En hoe ze blijven oefenen, net zo lang tot het ze lukt, om die trap naar de glijbaan te nemen, om zelfstandig op die wipkip te komen.
Denk erom: kinderen van deze leeftijd zien absoluut geen gevaar. Dat moet jij dus voor ze doen.
In deze periode val je kilo’s af door in speeltuinen je kind met regelmaat weg te grissen bij uitslaande schommels en dat soort zaken.
Overigens: geen reden om het te laten! Van buitenspelen leert je kind zoveel: goed bewegen, omgaan met andere kinderen, klimmen en klauteren en doorzetten!

Buiten spelen met kinderen van  6 tot 9 jaar

Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen rustig in de buurt buiten spelen. Hoewel…dat hangt ook een wel een beetje van de buurt af…
Nu wordt het tijd afspraken met je kind te maken: altijd vertellen waar je gaat spelen en als je ergens anders heen gaat: even komen vertellen! Spreek ook af hoe laat je kind weer thuis moet zijn.

buitenspelen

Je kan er op rekenen dat het soms misgaat met die afspraken….ik heb heel wat keren mijn kinderen lopen zoeken, die gewoon zo opgingen in hun spel, dat ze alles vergeten waren…

Op deze leeftijd beginnen kinderen met elkaar ook allerlei fantasie spelen te spelen, waar ze volwassen helemaal niet bij kunnen gebruiken. Spelen vol geheime verbonden en afspraken, waar je als ouder eigenlijk helemaal niks van begrijpt.

Naar buiten boven de 9 jaar

Op deze leeftijd beginnen vrienden en vriendinnen echt heel belangrijk te worden voor je kind. Het grote loslaten voor moeders, komt zachtjes op gang. Je kind vindt het heerlijk om met klasgenootjes op het schoolplein rond te blijven hangen, om elkaar op een grasveldje te ontmoeten.
Het afspraken maken gaat op deze leeftijd een stuk beter dan in de periode hiervoor. Geniet ervan, nog eventjes en de pubertijd begint…

Leuk filmpje over buiten spelen : https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=U55g-Rvl94I

lees ook eens : Tips en trucs voor de zwemles

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *