Je plaats in het gezin en je succes.

plaats in het gezin

Je plaats in het gezin is een onderwerp wat altijd blijft boeien, zou ik anders zijn als ik de jongste was geweest?

Hoe heeft de plaats in het gezin die ik inneem mij bepaald?

Was ik een ander mens geworden als ik niet de oudste, de jongste, de middelste was geweest?
Het is natuurlijk leuk om over na te denken, zeker weten zullen we het nooit. Je kan tenslotte niet een tijdje een andere plaats in het gezin innemen…
In een artikeltje van over het boek ” How non conformist move the world” geschreven door Adam Grant, worden dit soort zaken besproken.
Helaas voor iedereen die graag wil weten wat ze aan haar plaats in het gezin te danken heeft: Volgens Adam Grant, is het nog veel te vroeg om dar iets over te zeggen: er is nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Dat gezegd hebbende, zegt hij wel een aantal leuke dingen, die mij behoorlijk aan het denken zetten.

Wat denk je hiervan :

Als je de eerstgeborene bent, heb je het voordeel dat je jouw vorm van aandacht kunt kiezen voordat je zusjes of broertjes hun intrede op deze wereld doen. Dus de oudste heeft het het makkelijkst: die kan nemen waar hij /zij goed in is.  Om het nog erger te maken: Voor het jongere broertje of zusje is het moeilijk om de oudste te out-shinen omdat de oudste altijd de oudste zal zijn en dus vooroplopen op levenservaring. Waar de jongste wel in kan opvallen (ongeacht levenservaring) is humor en schattigheid.  Daarom zijn jongere broertjes of zusjes vaak grappiger, omdat ze op die manier makkelijk aandacht van de ouders kunnen krijgen.

Grant legt uit: “als je een baby bent, krijg je je broers of zussen aan het lachen zonder dat dat überhaupt je intentie was. Hoe vaker je door hebt dat je aandacht krijgt als peuter door grapjes uit te halen en je gek te gedragen, hoe meer je daar gebruik van gaat maken.” Dus speelt jouw jongst altijd de clown?? Dan weet je nu hoe het komt ( dit is natuurlijk een grapje..)
Maar…. wat was de plaats in het gezin van heel veel beroemde komieken en comediennes ? Juist ja: de jongste…
Dat je als oudste een soort van “vrije keus ” hebt als het gaat om de gebieden waar je in wil uitblinken, heb ik me als oudste nooit zo gerealiseerd. Toch eens met mijn zussen over praten…

lees ook eens: en dan is er een broertje of een zusje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *