Weet jij dit over poep en je kind

poep

Weet jij dit over poep? vast niet!

We besteden als het even kan zo min mogelijk aandacht aan dat was onze lieverds in de luier, op het potje of in het toilet deponeren. Heel begrijpelijk. Het zaakje stinkt!

Maar, let op ! Poepen en vooral regelmatig poepen is heel noodzakelijk om vrolijk en gezond te blijven. Voor grote en kleine mensen.
Veel ouders denken dat als hun kind regelmatig “gaat”, de zaak dan ook wel in orde is. En dat is heel vaak niet het geval.!!
Beter dan “hoe vaak gaat mijn kind poepen” is de vraag: HOE poept mijn kind.

Op het overzichtje kun je zien wanneer je je met de stoelgang van je kind bezig moet houden. Keutelt je kleine als een konijntje? Legt hij drollen waar je u tegen zegt? Dan kan het best zijn dat je kind last heeft van constipatie. En vergis je niet. Constipatie kan de oorzaak zijn van : buikpijn, “ongelukjes” en bedplassen. En  – bij meisjes – uiteindelijk ook urineweg infecties. Kleine kinderen die over buikpijn klagen hebben heel vaak last van obstipatie. Het zal je vreemd in de oren klinken maar ook diarree kan door obstipatie veroorzaakt worden.  De darminhoud perst zich dan als het ware om de verstopping heen.


Als je constipatie op tijd signaleert, kan je er nog veel aan doen, en bespaar je je kind jaren buikpijn en pijn bij het poepen. ( en dat laatste jarenlang!)

Kortom het is dus echt niet zonder belang dat je een oogje in het zeil houdt ( en je neus dicht) als het gaat om de uitwerpselen van je kind.
Wanneer je merkt dat je kind last heeft van obstipatie, of je vermoedt het, praat dan met het consultatiebureau of je huisarts. Er zijn natuurlijk van allerlei huismiddeltjes te bedenken, maar in zo’n geval is het verstandig even met een deskundige te overleggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *