k(r)oning en rok

nationale feestrok

De k(r)oning en de nationale feestrok

Neem een oud rokje, of een stuk stof, dat als ondergrond dienst kan doen… Naai hierop in bonte kleurenmengeling of in een vast patroon, alle lapjes uit Uw lappenmand… Op de zoom brengt U nu een rand aan die van effen punten is vervaardigd. Dezepunten stellen voor de hoogtepunten van ons volksbestaan, die wij jaarlijks samen vieren, de dagen van bevrijding en saamhorigheid. Ieder jaar zet U het jaartal in de volgende punt, wanneer U de rok op die 5e Mei daadwerkelijk heeft gedragen… De nationale feestrok draagt men op 5 Mei, Koninginnedag en alle grote nationale feestdagen. Bijzonderheden uit het familieleven memoreert men in de lapjes van de rok. De puntenrand blijft echter voor het nationale gebeuren gereserveerd.”

Dit zijn enkele zinnen uit de beschrijving van de nationale feestrok, opgesteld door mevrouw Boissevain van Lennep kort na de Tweede Wereldoorlog.

Nationale feestrok

Sinds ik mijn eigen nationale feestrok heb, borduur ik trouw elk jaar dat ik de rok heb gedragen op 5 mei, het jaartal in de punt. Een enkele keer draag ik de rok ook op Koninginnedag. Dit jaar wordt wel een heel bijzonder jaar, met de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De Kroningsdag is natuurlijk een nationale hoogtijdag van jewelste; die verdient zeker een plek op de rok!

Wat was het een bijzondere dag, die 30e april 2013. Het grootse feest is door velen meegevierd en meebeleefd. Er was sprake van grote saamhorigheid, waarover ook mevrouw Boissevain destijds sprak als onontbeerlijk voor de harmonie in het mensenbestaan. En dat geldt nog steeds! Althans, zo heb ik het ervaren, terwijl ik voor de TV zat met mijn borduurwerk voor dit jaar op schoot.

Eigenlijk vind ik het wel gaaf, dat er nu ook eens iets anders op de rok komt dan de jaarlijkse 5 mei-viering. Het jaartal 2013 staat erop; nu de rest nog. Dat moet natuurlijk een kroontje worden; het goudkleurige borduurdraad heb ik al in huis. En ik zag gedurende de Kroningsdag diverse malen een WA-teken voorbij komen; daar moet ik misschien ook nog wat mee. Ik ben absoluut geen held in borduren (kijk maar naar de cijfers op de oranje punt), dus dat wordt nog een hele klus. Ach, ik heb nog even……

nationale feestrok

nationale feestrok

lees ook De beleving van je hobby door de (kinder)jaren heen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *