Ouders onderschattende emoties van hun kinderen

emoties

Emoties van  kinderen, worden door hun opvoeders vaak onderschat

Een groep psychologen van de Univertiteit van Californie ( center for Mind and Brains) heeft ontdekt dat ouders consequent hun kinderen verkeerd inschatten als het gaat om hoe bang of hoe blij ze zijn. Ouders, zo blijkt nu kunnen behoorlijk de plank misslaan als het gaat om de vraag hoe kinderen omgaan met hun emoties

Uitgangspunt voor het onderzoek was het gegeven dat ouders hun kinderen vaak intelligenter inschatten dan ze in werkelijkheid zijn. Wanneer er aan ouders gevraagd werd hoe zij inschatten dat hun kind zal presteren op een reken of een taaltest dan gaven de ouders een hogere score op dan in werkelijkheid gehaald werd.
Dit maakte de onderzoekers nieuwsgierig. Zou dit onvermogen je kind reëel in te schatten ook voor andere aspecten opgaan? Voor emoties bijvoorbeeld?

kinderen en ouders en emoties…

De onderzoekers besloten zowel de kinderen als de ouders te interviewen over de emoties van de kinderen. Ze ontwikkelden een set plaatjes waar mee ook heel jonge kinderen konden aangeven hoe ze zich in bepaalde situaties voelden. En die ervoor zorgden dat ze allemaal op dezelfde manier hun emoties weergaven. Ze stelden dezelfde vragen aan de kinderen en de ouders
Drie afzonderlijke onderzoeken, die ieder meer dan 500 kinderen bevatten, toonden het volgende aan. Ouders altijd dachten dat hun kind zich veel minder zorgen maakte dan het kind in werkelijkheid deed. Of  de ouders dachten dat het kind veel vrolijker was, dan het zich echt voelde.

Het ging hier om heel gewone huis-tuin en keukenangsten zoals : bang zijn in het donker. De angst dat pappie of mammie iets zal overkomen.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat ouders die aan een depressie lijden, de emoties van hun kinderen niet goed meer kunnen inschatten. Dit onderzoek maakt duidelijk dat we niet alleen op de ouders af moeten gaan als we willen weten hoe een kind met z’n emoties omgaat…..

Het rapport is gepubliceerd in  in the Journal of Experimental Child Psychology.

omgaan met emoties
Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Angst stoornis of te laag inkomen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *