Een eerste mobiele telefoon: op welke leeftijd kunnen kinderen daarmee beginnen

mobiel

Op een steeds jongere leeftijd zien we kinderen met een mobiele telefoon rondlopen. En zodra bijvoorbeeld klasgenootjes over een mobiele telefoon beschikken, is de kans groot dat ook jouw kind hierover begint. Maar welke leeftijd voor kinderen is nu echt geschikt? Hier zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. Om jou een idee te geven over welke leeftijd geschikt is voor kinderen als het gaat om het krijgen van hun eerste mobiele telefoon, bespreken wij in dit artikel de belangrijkste factoren. 

Waarom een mobiele telefoon? 

Een mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Het is dan ook niet gek dat kinderen op een steeds jongere leeftijd in het bezit zijn van een telefoon. Dit willen zij vaak omdat het functioneel is en om erbij te horen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld berichtjes sturen naar hun klasgenootjes of wat spelletjes spelen op hun mobiele telefoon. 

Ook voor ouders heeft het enkele voordelen dat jouw kind in bezit is van een telefoon. Op deze manier kunnen kinderen namelijk gemakkelijk laten weten waar zij zijn. Even een berichtje sturen of bellen en je weet binnen no time waar jouw kind op dat moment is. Je kind is op deze manier altijd bereikbaar en dit is voor ouders natuurlijk hartstikke fijn. 

Welk telefoonabonnement?

Als je bent overtuigd van het feit dat jouw kind toe is aan een mobiele telefoon, is het goed om te kijken naar een mobiel abonnement. Je kunt hierbij kiezen voor een mobiel abonnement met telefoon of zonder telefoon. Kies hierbij wat jij denkt dat het meest handig is voor jouw kind. Denk er daarnaast over na over hoeveel je wilt dat jouw kind kan bellen/sms-en en hoe groot de internetbundel moet zijn. Wat hierbij goed is om in je achterhoofd te houden, is dat kinderen hier nog niet zo veel van hoeven te gebruiken. Een minimaal abonnement is hierom al vaak voldoende. Je wilt natuurlijk ook niet dat jouw kind straks verslaafd raakt aan een mobiele telefoon, dus probeer het gebruik hiervan zelf al te beperken.  

Welke leeftijd is geschikt voor een mobiele telefoon? 

En dan nu het antwoord op de vraag: welke leeftijd is geschikt voor een mobiele telefoon? Er is uiteraard geen exacte leeftijd te noemen, maar het gemiddelde ligt tussen de 10 en 13 jaar. Dit is mede afhankelijk van hoe snel anderen in de omgeving van je kind in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Als veel mensen bijvoorbeeld op hun 12e een mobiele telefoon hebben, dan is de kans groot dat jouw kind ook op deze leeftijd een mobiele telefoon wil hebben. 

Maak goede regels

Als je eenmaal een mobiele telefoon hebt gekocht voor je kind, is het belangrijk om hier wel regels over te maken. Je wilt namelijk als ouder graag dat jouw kind niet continu op deze telefoon bezig is. Spreek bijvoorbeeld bepaalde tijden af na school waarop jouw kind even gebruik mag maken van een mobiele telefoon. Wat ook goed is om te doen is om de mobiele telefoon te verbieden bij het eten of tijdens het tv kijken etc. Op deze manier voorkom je dat jouw kind al op een jonge leeftijd veel te veel met zijn/haar telefoon bezig is. Hoe ouder de kinderen worden, hoe lastiger dit natuurlijk wordt. Toch is het goed om het in ieder geval zo lang mogelijk te proberen. 

lees ook eens: over kleine jongens en schoenen kopen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *