IP camera gebruiken als babyfoon

ip camera

Een IP camera is een veelzijdig apparaat, je kunt er niet alleen inbrekers mee buiten de deur houden. Je kunt ook een oogje in het zeil houden op de gezinsleden. Zo kun je een IP camera ook gebruiken als babyfoon. Hoe dat werkt en hoe je de IP camera kunt gebruiken in een smart home lees je op deze pagina.

Hoe werkt een IP camera?

De letters IP staan voor Internet Protocol, de beelden van een IP camera worden niet direct opgenomen op een videorecorder. Maar naar een IP adres gestuurd. Dat biedt enorm veel mogelijkheden, want je kunt overal en altijd naar de beelden kijken. Via een standaard webbrowser is het mogelijk om de beelden te zien, je kunt ook een speciale smartphone app gebruiken. Het is uiteraard van belang dat de verbinding goed beveiligd is zodat niet iedereen zomaar toegang heeft tot de beelden van de IP camera.

Overal zicht op de baby

Je kunt met een IP camera overal de beelden bekijken zolang er een internetverbinding beschikbaar is. Hierbij is het gebruik van een internet browser standaard, veel leveranciers van dit soort camera’s bieden ook een eigen app voor smartphones en tablets zoals de IP camera lijn van Somfy.

  • Webbrowser: Met een PC of laptop kun je direct in de browser naar een uniek IP adres gaan, daar kun je de beelden bekijken. Je hebt daarvoor een wachtwoord nodig zodat niet iedereen zomaar de beelden kan bekijken. Het voordeel van een webbrowser is dat je niet afhankelijk bent van een app of je eigen computer, je kunt over de hele wereld de IP camera beelden bekijken. Zorg bij een onbekende computer zoals bij een internet café er wel voor dat het wachtwoord niet wordt opgeslagen.
  • Camera app: Voor vele gebruikers zal een speciale app voor de IP camera het beste werken. Je installeert de app op een smartphone of tablet en kunt zo de beelden zien. Daarnaast kun je gebruik maken van geavanceerde functies zoals een notificatie bij beweging en oude beelden terugkijken. Een aantal IP camera’s bieden ook de mogelijkheid om digitaal in te zoomen op het beeld om details beter te bekijken.

High Definition IP camera

We adviseren altijd om een camera aan te schaffen met een HD opname resolutie van ten minste 1280 x 720 pixels. Anders kun je kleine details niet goed waarnemen. Er zijn IP camera’s met een LED ring voor extra verlichting, wanneer je de camera als babyfoon wilt gebruiken kun je beter kiezen voor een camera die van zichzelf al lichtgevoelig is. Je wilt immers niet een felle lamp in het gezicht van je baby schijnen.

IP camera met bewegingsmelder

Naast de hardware mag de software ook zeker niet worden vergeten. Er zijn tal aan opties met software zoals een bewegingsmelder. Het is niet altijd nodig om alle beelden op te nemen, daarom kun je bij beweging automatisch de camera opnames laten maken. Wanneer beweging geregistreerd wordt zal er automatisch een melding via de app verschijnen. Zo hoef je niet continu het camerabeeld en de baby in de gaten te houden.

IP camera en privacy

Het is van groot belang dat niet iedereen toegang heeft tot de beelden van de camera. Daarom moet je altijd gebruik maken van een toegangscode of app op een beveiligde smartphone of tablet. Informeer voor aanschaf van een IP camera altijd naar de privacy instellingen, hoe de data veilig wordt gesteld in de cloud en waar je zelf rekening mee moet houden.

Babyfoon in een smart home

Een standaard babyfoon is een los apparaat met één specifieke functie. Daar is niets mis mee, toch kun je met een IP camera veel meer doen zoals:

  • Babykamer met slimme verlichting: Koppel de IP camera via een smart home oplossing zoals de Somfy TaHoma aan lampen die je ook op afstand kunt besturen. Je kunt dit zelfs automatiseren door bijvoorbeeld de verlichting aan te laten gaan zodra er beweging wordt geconstateerd.
  • Babykamer met slimme speaker: Baby’s zijn gevoelig voor geluid, wanneer je constateert dat de baby onrustig is kun je via een slimme luidspreker in de babykamer muziek laten spelen waar het kind weer rustig van wordt.
  • Babykamer met rookmelder: Je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt met de baby. Installeer een slimme rookmelder in de babykamer die bij mogelijk onraad direct een bericht naar jouw smartphone stuurt. Naast rook is het ook mogelijk om andere schadelijke stoffen te detecteren.

Je wilt graag jouw baby in de gaten houden, waar je ook bent. Met een IP camera kun je niet alleen jouw baby overal en altijd bekijken. Door deze camera te koppelen aan een huisautomatisering systeem kun je ook op afstand voor je kind zorgen!

lees ook : Fashion voor de allerkleinste

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *