Teken en tekenbeten, waar moet je op letten?

tekenbeten

Tekenbeten, wat moet je doen?

Tekenbeten zijn natuurlijk geen kinderziekte. Maar een tekenbeet is zo gevaarlijk, dat we er hier echt aandacht aan bestenden
Je zou het niet zegen: maar het is zomer. Ook al voelt het niet zo aan. Maar ondertussen is ongemerkt het gras al weer hoog. Een ideale plek om een teek op te lopen.

Een ander woord voor teek is bloedzuiger: en dat is ook precies wat deze enge beestjes doen: ze zuigen zich vol bloed. Het verschil tussen een startende en volgezogen teken is ongelooflijk!

Een op de vier teken in Nederland is besmet met de borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan overdragen. Deze ziekte kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart.
Zo’n tekenbeet kan dus heel naar aflopen, maar dat is geen reden direct in de stress te schieten als er zo’n beest op een arm of been belandt!

Een teek moet binnen 20 uur veilig verwijderd zijn.
Verwijder de teek met een tekenpincet ( zie tekening )

Tip 1: Zorg dat je dat pincet op een vaste plaats in huis hebt liggen. Weliswaar hoeft er niet binnen 5 minuten ingegrepen te worden, je schrikt en je wil dat je kind van dat beest afkomt. Moeten zoeken naar een tekenpincet is dan niet fijn
Tip 2: Ben je regelmatig met je kinderen buiten? Zorg dan dat er een tweede tekenpincet in je handtas zit. Die dingen kosten bijna niks en naar huis gaan om de teek te verwijderen, is ook stresserend.

Meld altijd even bij de huisarts dat je een teek hebt weggehaald.

Wanneer de huisarts de besmettingskans op de ziekte van Lyme groot acht, zal hij of zij een antibioticum voorschrijven. De borrelia-bacterie aantonen in het bloed, is pas mogelijk na een week of 8 als het lichaam antistoffen heeft aangemaakt.

Klachten bij tekenbeten:

Een tekenbeet geeft meestal (maar niet altijd!) na enkele dagen tot maanden een rode plek te zien die steeds groter wordt.
Een beet van een met borrelia-geïnfecteerde teek leidt tot de volgende symptomen: aangezichtsverlamming, heftige pijn in arm, been of romp en gezwollen gewrichten.

Lees verder alles over wormen

tekenbeten

En wat zeggen de moeders op het forum over tekenbeten??

J. is een paar jaar geleden gebeten door een kleine teek na een wandeling door bosrijk gebied, we zijn direct door gereden naar de HApost in het ziekenhuis en daar heeft een apothekersassistente de teek verwijderd met een tekentang.

Gelukkig waren we er op tijd bijen heeft Justin geen rode kring gekregen o.i.d. We moesten dat uiteraard in de gaten houden. Het heeft allemaal wel indrukop hem gemaakt want elke keer als we bij een bos in de buurt komen, heeft hij het er over

Brr, vind het maar smerige enge beestjes..
Twee weken terug kwam ik uit m’n werk en zat al klaar om te eten toen ik ineens een loslopend beestje in mn haar vond.. Geen idee wat t was maar kreeg al de kriebels bij het idee van een teek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *