Mazelen, een kinderziekte.

mazelen

Wat is Mazelen (Morbilli)

Mazelen is een zeer besmettelijke en ernstige kinderziekte veroorzaakt door een virus (groep pseudomyxovirussen).
* Het verspreidt zich via vochtdruppeltjes en door direct contact met afscheiding uit de neus en de keel.
* Mazelen kan worden overgedragen van zes tot drie dagen vóór tot ongeveer een week ná het verschijnen van de huiduitslag.
* Mazelen is van 1982 tot 1998 van 714 naar 23 per 100.000 gevallen gedaald, dank zij de systematische vaccinatie met het mazelen-bof-rubellavaccin.
* De gevoeligste periode is van één tot zes jaar. De ziekte is het ernstigst bij kinderen jonger dan drie jaar.

Symptomen mazelen

De incubatieperiode (van het moment van besmetting totdat er ziekteverschijnselen optreden) is acht tot veertien dagen.

 • De symptomen lijken op die van een zware verkoudheid: een loopneus, hoesten, niezen, ontstoken ogen, zere keel en hoge koorts (tot 40°C)
 • Daarnaast kunnen symptomen als neusbloeden, misselijkheid en diarree optreden.
 • Rond de derde dag gaat de temperatuur van uw kind omlaag en verschijnen er kleine witte, op zoutkorreltjes lijkende vlekjes in de mond.
 • Op de vierdeof vijfde dag verschijnt de eerste huiduitslag. Eerst in de vorm van kleine, iets opgezette rode vlekjes op het voorhoofd en achter de oren. Deze vlekjes verspreiden zich geleidelijk aan over de rest van het lichaam, behalve over de armen en benen. Naarmate de uitslag zich verder verspreidt, worden de vlekjes groter en vloeien ze in elkaar over.
 • Rond de zesde dag begint de uitslag af te nemen.
 • Na een week zijn alle symptomen meestal verdwenen.

Complicaties van mazelen zijn onder andere encefalitis (herseninfectie), longontsteking, oorontsteking.

Behandeling mazelen

 • In de meeste gevallen is het belangrijk om de temperatuur van het kind onder controle te houden om koortsstuipen te voorkomen. Geef bij voorkeur paracetamol.
 • Bij koorts moet het kind veel drinken.
 • Als uw kind klaagt over geïrriteerde ogen, maak de kamer dan zo donker mogelijk en dep de ogen eventueel met lauw water.
 • Kinderen die verzwakt zijn door de mazelen, zijn gevoeliger voor andere ontstekingen van de oren en de borst. Het is dus belangrijk dat u eventuele veranderingen in het verloop van de ziekte goed in de gaten houdt en uw huisarts daar direct van op de hoogte stelt.

Vaccinatie

Het effect van vaccinatie In ontwikkelingslanden sterven per jaar meer dan 300.000 kinderen aan mazelen. In Nederland is het aantal sterfgevallen en zieken spectaculair gedaald sinds de mazelenvaccinatie in 1976 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eerst als los vaccin, vanaf 1987 als onderdeel van de BMR-vaccinatie. Deze geeft bij meer dan 95% van de ingeënte mensen persoonlijke bescherming.

Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken van tijd tot tijd nog mazelenepidemieën uit. Tijdens de epidemie van 1999/2000 werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven drie kinderen aan de gevolgen van de ziekte.

Het vaccinatieschema

Kinderen worden tegen mazelen ingeënt als ze 14 maanden zijn en als ze 9 jaar zijn. De vaccinatie is onderdeel van het combinatievaccin BMR, dat met één prik beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. De BMR-prik wordt onderhuids in de bovenarm gegeven. Tegelijk met de eerste BMR-inenting krijgen kinderen ook een inenting tegen Meningokokken C. De tweede BMR-inenting wordt tegelijk met de DTP-prik gegeven. Deze prikken krijgen kinderen op een andere plek dan de BMR-prik. De twee BMR-prikken samen zorgen voor levenslange bescherming tegen mazelen.
Mogelijke bijwerkingen van de BMR-vaccinatie
De BMR-inenting geeft meestal weinig bijwerkingen. Als ze voorkomen, zijn ze mild en duren ze kort. Bijwerkingen beginnen pas 5 tot 12 dagen na de vaccinatie.

 • 1 op de 10 tot 20 kinderen wordt na de eerste BMR-prik hangerig, krijgt koorts en/of huiduitslag. Dat duurt meestal 1 of 2 dagen
 • Sommige kinderen krijgen hoge koorts en heftige huiduitslag.
 • Bij heel hoge koorts kunnen sommige kinderen koortsstuipen krijgen. Dat gebeurt bij 1 op de 5000 tot 10.000 kinderen.
 • Heel zelden komt een tekort aan bloedplaatjes voor. Dat is bij 1 op de 25.000 kinderen en gaat vanzelf weer over.
 • Zeer zelden krijgen kinderen gewrichtsklachten. Ook die gaan vanzelf weer over. Bij volwassen komt dit vaker voor.
 • Na de tweede BMR-prik zijn er bijna nooit klachten.
 • Oudere kinderen kunnen wel, zoals bij elke injectie, flauwvallen.
 • Omdat het BMR-vaccin een levend is, mag het niet aan zwangere vrouwen worden gegeven. Vrouwen moeten tot 3 maanden na een BMR-vaccinatie voorkomen dat zij zwanger worden.
 • www.vaccineinformation.org

Lees verder een nare kinderziekte: kinkhoest.

Meer over mazelen

In Nederland sterven sinds de vaccinatie, nog nauwelijks mensen aan mazelen. Dat neemt niet weg dat er om de 5-7 jaar een zich een mazelen epidemie voor doet. Vaak zijn dit lokale epidemieen. En dan vooral in gebieden waar mensen zich niet laten inenten.

Omdat mazelen nu minder actueel is daalt In Europa de vaccinatiegraad, waardoor de ziekte weer aan een opmars bezig is. Alleen al in 2011 heeft dit geleid tot meer dan 30.000 mazelen gevallen binnen Europa.
We zijn geneigd mazelen te zien als een kinderziekte: niet zo erg , moeten we allemaal door heen, maar vergis je niet . Mazelen zijn gemener dan je denkt!

Het virus is namelijk in staat een deel van het geheugen van je afweersysteem te wissen.
Of, om het helemaal juist uit te leggen: Mazelen zorgt er echter voor dat deze immunologische geheugencellen na infectie grotendeels verdwijnen, waardoor het immunologisch geheugen voor een deel is ‘gewist’

Met andere woorden, het lichaam vergeet hoe het je moet beschermen, en dus kunnen besmette mensen, vatbaarder worden voor ziektes
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarop Rory de Vries promoveert.

bron : www.nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *