Als je kind roodvonk heeft

roodvonk

Hoe krijg je roodvonk (Scarlatina)

Roodvonk (Scarlatina) is een felle keelontsteking veroorzaakt door een bacterie(streptokokken). Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij kleuters.

Waaraan herken je roodvonk

Het begint met plotse hevige koorts en keelpijn. De amandelen zijn gezwollen en ontstoken.Vaak heeft  je kind  ook hoofdpijn en soms moet het kind braken.

Na enkele dagen verschijnen in de hals en de oksels kleine rode puntjes die zich geleidelijk aan over het hele lichaam verspreiden.
Heel typisch is de dikke, aardbeirode tong.

Hoe kun je roodvonk krijgen?

De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder er ziek van te worden. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Iemand die het heeft is besmettelijk als de eerste klachten beginnen, al vóór er vlekjes zijn. Dit duurt totdat het vervellen van de huid over is. Medicijnen kunnen die tijd korter maken.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden ( de incubatie tijd) is 2 tot 7 dagen.

Hoe lang duurt roodvonk.

Na 1 tot 3 weken treedt vervelling van de handpalmen en voetzolen op. De ziekte geneest spontaan na enkele dagen zonder rest letsels.
Wanneer dat  nodig is kan de arts antibiotica voorschrijven.Voor deze ziekte bestaat geen  vaccin.

Kan je met roodvonk naar een kinderdagcentrum, school of werk?

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kinderdagcentrum of school. Want het is al besmettelijk voordat iemand vlekjes krijgt.  Dus thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.
Vertel het wel aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen (in overleg met de GGD) andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van roodvonk bij hun kind.

Lees verder teken en tekenbeten, waar moet je op letten?

roodvonk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *