Ken je de vijfde ziekte?

vijfde ziekte

Waaraan herken je de vijfde ziekte? (Erythema infectiosum of Parvo B19)

  • Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Daarmee is het een echte kinderziekte
  • Het kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes. De uitslag breidt zich uit naar romp, billen, armen en benen. De vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken. Het kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek.
  • De ziekte komt meestal in het voorjaar of de vroege zomer op zetten.
  • Na ongeveer tien dagen is de uitslag verdwenen. Bij warmte, kou, inspanning of stress kunnen de vlekjes tijdelijk terugkomen. Maar maak je geen zorgen: ze verdwijnen vanzelf weer.

Hoe krijgt je kind het?

De vijfde ziekte wordt door een virus veroorzaakt en is licht besmettelijk. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de vlekjes optreden. Het kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de vlekjes zichtbaar worden is het niet meer besmettelijk. Dus op het moment dat je de ziekte constateert, zijn alle andere kindjes al besmet. Sorry als we de brenger van slecht nieuws zijn.

Hoe lang duurt de vijfde ziekte?

De ziekte gaat vanzelf over, zonder ernstige ziekteverschijnselen. Een kind dat eenmaal besmet is geweest, kan de ziekte nooit meer krijgen. Er bestaat geen enkele behandeling. Eventueel kan op de huid een jeukwerend poeder worden aangebracht. Je kindje mag gewoon naar school. Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogde kans (9% ) op een miskraam of een doodgeboren kindje. Je kan jezelf hier helaas niet tegen beschermen. Het is immers besmettelijk in de week voordat de uitslag optreedt en herkend wordt. Deze vrouwen krijgen het advies met hun huisarts contact op te nemen.

Lees verder pseudokroep, wat is het en wat moet je doen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *