Verhuizen met kinderen: 5 tips om ermee om te gaan!

, , ,

Verhuizen is voor volwassenen begrijpelijk. We willen naar een nieuwe plek, treffen de juiste voorbereidingen met verhuisliften en weten wat ons te wachten staat. Maar voor de kleintjes is het een enorme verandering die ze moeilijk kunnen begrijpen. Het kan spanning veroorzaken bij je kind. Ze kunnen overdag drukker zijn, prikkelbaar of juist aanhankelijker. Daarom delen we deze tips om de verhuizing met een peuter of kleuter soepeler te laten verlopen!

Gevoelig voor nieuwe situaties

Baby’s zijn vaak gevoelig voor nieuwe situaties. Als ouder is het belangrijk om zelf rust uit te stralen en een gevoel van stabiliteit te bieden. Een slimme truc is om de nieuwe babykamer net zo in te richten als de oude babykamer. Op die manier creëer je een vertrouwde omgeving voor je kleintje, wat hen kan helpen om zich comfortabel en veilig te voelen in hun nieuwe ruimte.

Lees voor over verhuizen

Voor kinderen vanaf 2 jaar is het slim om ze een keertje mee te nemen naar het nieuwe huis, zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe plek. Ook kun je je peuter voorbereiden op de verhuizing door samen een boekje te lezen dat uitlegt wat verhuizen is. In de bibliotheek zijn vaak veel leuke boekjes te vinden die helpen om het idee van verhuizen op een manier die kinderen begrijpen uit te leggen.

Gebruik eigen spullen

Peuters zijn vaak erg gehecht aan hun spullen en veranderingen kunnen soms verwarrend zijn. Als je kindje nog een peuter is, is het misschien nog niet het juiste moment om over te stappen naar een groter bed. Het kan verstandig zijn om het vertrouwde oude bedje nog een tijdje te gebruiken, zodat je kindje zich veilig en comfortabel blijft voelen tijdens de verhuizing en de overgang naar het nieuwe huis.

Mee naar het nieuwe huis

Als je kind al wat ouder is, kun je hen echt betrekken bij de verhuizing. Het kan een spannend avontuur zijn voor jullie samen! Neem je kind mee om het nieuwe huis te bekijken voordat jullie verhuizen. Jullie kunnen samen bedenken hoe de kamers eruit moeten zien en wie waar gaat slapen. Het is ook leuk om samen met je kind verf en behang uit te kiezen voor hun nieuwe slaapkamer. Zo voelen ze zich meer betrokken en enthousiast over de veranderingen die eraan komen. Je kunt ook een verzenddoos kopen en samen wat spulletjes inpakken. Het geeft je kind een gevoel van controle en helpt hen om zich sneller thuis te voelen in het nieuwe huis.

Begrijp het gedrag van je kinderen

Probeer het gedrag van je kind na een verhuizing te begrijpen, vooral als het tussen 2-4 jaar oud is. Ze hebben misschien moeite om alles te bevatten, zelfs als je ze hebt voorbereid op de verhuizing en het nieuwe huis. Voor hen is het een grote verandering in één keer, en ze kunnen gevoelens ervaren die ze nog niet met woorden kunnen uitdrukken, wat frustrerend voor hen kan zijn. Verhuizen met kinderen kan dus makkelijker worden gemaakt met deze tips!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *