Waarom slaat mijn baby zichzelf op het hoofd

hoofdbonken

Er zijn verschillende manieren waarop je baby zichzelf pijn kan doen, hoofdbonken en slaan, ze zijn allebei onbewust

1 Hoofdbonken

Hoofdbonken is wat het woord zegt: je baby bonkt met z’n koppie overal tegenaan. Bedrand, muur boxrand. Voor een ouder is dat een echt heel griezelig gezicht. En waarschijnlijk begrijp je er helemaal niks van: wat is er aan de hand, dat je kind zichzelf pijn doet?

Feiten over hoofdbonken

  • Een baby begint er meestal mee als hij ongeveer 8 maanden oud is, na enkele maanden verdwijnt het hoofdbonken vanzelf.
  • Het komt bij zo’n 15 % van de baby’s voor.
  • Bij 3% van de kinderen gaat het pas over als ze rond de 9 jaar zijn

Waarom doet je baby het

Dat weet niemand. Sorry een flauw antwoord, maar een beter hebben we niet. Er zijn wetenschappers die denken dat het iets met de rijping van de hersens te maken heeft.
Er zijn pedagogen die denken dat hoofdbonken rond 11 maanden iets met aandacht willen hebben, te maken heeft.
En er zijn ook mensen die denken, dat hoofdbonken zo vlak voor het slapen,  gewoon een slaap ritueel is te vergelijken met duimzuigen.

Hoofdbonken en pijn

Een kindje kan ook met zijn hoofd bonken, omdat het ergens pijn heeft, oorpijn bijvoorbeeld. Daarom is het altijd verstandig, wanneer je baby ineens begint te hoofdbonken, goed naar je kindje te kijken. Grijpt hij vaak naar een oortje, heeft hij krampjes, dat soort zaken.

2  Zichzelf slaan

Een baby van minder dan 10 maanden, zal zich zelf eigenlijk alleen per ongeluk slaan. De motoriek is nog niet zo goed ontwikkelt: de armpjes en beentje maaien vaak nog wat in de rondte en zo kan je je zelf zomaar wakker slaan!
Echt je hoeft niet bang te zijn voor griezelige psychologische processen. Voor zaken als automutilatie en dergelijke is je kindje nog veel te jong.

Wanneer je kindje wat ouder is en zich zelf begint te slaan, kan dat een vorm van aandachttrekkerij zijn. Heel eenvoudig hoor: jij slaat eens lekker op je buik of bolletje en mama roept heel verschrikt: “OOOOHHH, niet doehoeeennnn” “Geinig ”, denkt de baby en doet het nog een keer. Kijk eens wat er gebeurt als je er geen aandacht aan besteedt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *