Wat vertelt het kleurgebruik van je peuter.

kleurgebruik

Er zijn over kleurgebruik bij peuters veel theorieën in omloop. Welke waar is? Wie zal het zeggen…

Het duurt voor kinderen de ‘ juiste’ kleuren gaan gebruiken

Peuters beginnen met de kleuren te gebruiken die ze mooi vinden, pas tegen dat ze een jaar of 5/6 zijn, gaan ze kleuren gebruiken die “horen”. Dan pas wordt de lucht blauw en heg groen.

Als peuter heeft je kind al vaak een bepaalde voorkeur voor sommige kleuren. Een voorkeur die hij vaak vasthoudt. Want ook al kleur je als kleuter zoals het “hoort” er blijven nog genoeg zaken over die je helemaal zelf mag bedenken. Het gras moet dan misschien wel groen zijn, maar dat zegt nog niks over de bloemen die erin groeien, toch? Er zijn honderd-en-een theorieën over de betekenis van kleur. Ik geef je er eentje: gewoon voor de fun:

De betekenis van kleurgebruik volgens Alschuler en Hattwick

Het gebruik van rood duidt op een vrije, ongedwongen en natuurlijke reactie bij kleuters. Het kan ook een uitdrukking van agressie zijn. Maar dan is er duidelijk met rood gekrast over de tekening.

Groen staat tegenover rood. In de kleuren cirkel Het is de tegenstelling van rood. Dus dat geldt dan ook voor de emotie. Kinderen die veel groen gebruiken, zijn vaak wat stiller en voorzichtiger dan kinderen die veel rood gebruiken.

Oranje,is natuurlijk een zachte vorm van rood, kinderen met een voorkeur voor oranje zijn een beetje verlegen.

Blauw is een “volwassen kleur”, hier is een kleuter bezig “groot” te worden!

Hier tegenover staat geel. Geel is vaak een weerspiegeling van aanhankelijk gedrag. Kinderen die veel geel gebruiken, zoeken bescherming of aandacht van volwassenen. Het gebruik van bruin valt het meeste op bij kinderen die de behoefte hebben aan smerigheid.

Zwart wordt vaak gebruikt als het kind angsten heeft. En nu niet direct denken dat je kind last heeft van angsten. Het gaat om zwart als inkleur-kleur, kortom als er met zwart gekleurd wordt. Het gaat niet om het potlood waar je kind mee tekent

Bron “Painting en Personality” van Alschuler en Hattwick

In “Jonge gezinnen” kom ik onderstaand overzichtje tegen (helaas geeft jonge gezinnen geen bron, ik kon dus niet verder speuren)

Betekenis van kleuren volgens Jonge Gezinnen

  • Blauw is vrij neutraal. Gebruikt een kind die kleur bijna altijd, dan zou het kunnen zijn dat hij zich bescheiden op de achtergrond houdt.
  • Paars duidt op tegenstrijdige gevoelens: blij en verdrietig tegelijk.
  • Rood is een ideale manier om op te vallen. Gezien willen worden is trouwens iets wat bij kinderen hoort, dus dat is positief.
  • Groen wordt gezien als een nieuw begin en als teken van inspiratie
  • Geel wijst op jaloezie, maar ook warmte en energie.

Er zijn vast nog wel meer van dit soort overzichten over kleurgebruik en de betekenis daarvan te vinden, laat het weten. Ik vind ze altijd leuk.
Lees ook eens: welke kleuren kent een kleuter?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *