Hoe hou je je kind in de gaten in het zwembad?

zwemmen

Hoe hou je je kind in de gaten in het zwembad?

Met dit weer liggen we allemaal graag in het zwembad. Of bij een van de vele “strandjes” aan de meren en de plassen. Lekker afkoelen in het water ! Maar hoe hou jij je kind in de gaten, zeker als dat kind nog geen zwemdiploma heeft?

Heus je bent je kind zo kwijt. Een mede-moeder kwam van de week in het zwembad een kleuter tegen. Zwemvleugeltjes om en in tranen….ïk ben papa kwijt…
Nee! En niet even aan papa-shaming gaan doen. Echt je bent ze kwijt voor je je ogen open en dicht hebt gedaan.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je je kind kwijtraakt?

 1. De aller aller belangrijkste regel is: je bent in het zwembad voor je kind ( kinderen ) en niet voor jezelf! Sorry als het wat hard klinkt. Maar het enige veilige is: samen blijven.
  En dus ga je samen het water in. ( en uit ) . Het enorme voordeel van deze regel is dat jullie samen heel veel lol hebben en je de rest van de week niet maar naar de sportschool hoeft
 2. Spreek een punt af waar jullie allebei heen gaan als je mekaar toch kwijt raakt. Bijvoorbeeld bij de snoepverkoop ( kan je gelijk iets lekker kopen om samen van de schrik te bekomen)
 3. Wees super super helder : geen zwemdiploma, niet alleen het zwembad in! En dat betekent ook niet in het kleine badje. Maak duidelijk dat dat onveilig is en dat je naar huis gaat als dat gebeurt. En doe dat in geval van nood ook. ( Dat hoef je maar een keer te doen …)

Handige tips  in het zwembad:

 1. Wanneer je met twee volwassenen bent kan je eigenwijze kleuter “alleen” van het glijbaantje in het ondiepe af. De ene volwassene gaat onderaan bij het glijbaantje staan, en de ander staat bij het trappetje en laat kindlief voorgaan…Zo ga je fijn “alleen” Een goede methode bij “selluf doen-ers”
 2. Pas op met wat je zegt als je je kind zwemvleugeltjes omdoet ! Er zijn genoeg pretletters die alleen het eerste woord verstaan. En dat is ZWEM ! ze denken dus : “aha, met die vleugeltjes kan ik zwemmen! JIPPIE” en springen vrolijk in het diepe…

Met je kinderen naar het zwembad is echt leuk ! En als ze ’s avonds in hun bedje liggen, mag jij een wijntje. Dat heb je dan echt verdiend

10 antwoorden
 1. Balou zegt:

  De laatste tijd is het zoveel in het nieuws.. kindjes die verdrinken.. mijn hart huilt hierdoor. Goede tips heb je gedeeld? Ik kan er wel heel erg van genieten van al die kleine mini’s bij het zwembad!

  Beantwoorden
 2. Marthe zegt:

  Ik heb nog geen kinderen, maar je hoort inderdaad vaak dat kinderen verloren lopen of bijna verdrinken in een zwembad. Ik kan me bijna niet inbeelden dat ik mijn kinderen niet constant in het oog zou houden.

  Beantwoorden
 3. nicole orriens zegt:

  Vooral ook geen smartphone meenemen! Dat ding is berucht om de verleidingskracht, en je moet echt voortdurend opletten als moeder bij het zwembad vind ik.

  Beantwoorden
 4. Danielle zegt:

  Ik houd zelf helemaal niet van zwemmen, dus als we al gaan zwemmen is het ook echt alleen voor de kinderen. En ik ben doodsbang voor een droge verdrinking, dus als ze een keer kopje onder gaan en proesten, dan ben ik de rest van de dag en nacht bang dat ze alsnog stikken. Met andere woorden: Ik laat ze met zwemmen echt nog duizendste miliseconde uit mijn zicht gaan.

  Beantwoorden
 5. Linda zegt:

  Wat een handige tips! Ik heb zelf (nog) geen kids maar kan mij voorstellen dat het een behoorlijke dagtaak is zo’n dagje naar het zwembad!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *